Vera Su изплава. Влекачи ще пробват да го издърпат (видео)

Корабът Vera Su, сн. БГНЕС

Заседналият край скалите на Камен бряг товарен кораб Vera Su изплава. В понеделник бяха прехвърлени и последните 600 кубика от азотния тор, примесен с вода, което даде възможност на плавателния съд да се издигне, предаде БНР. Това улеснява изтеглянето на заклещения кораб, като в момента влекач Alkaid удържа кърмата на кораба.

По информация на специализирания сайт Maritime.bg очаква се пристигането на още влекачи, които да се включат в изтеглянето на кораба. По информация на БНТ тази вечер отново ще бъде направен опит за изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб.

Проблем може да създаде скалата, в която се е врязал плавателният съд, защото се е вклинила в корпуса. Ако корабът не бъде изтеглен тази вечер, опитите ще продължат и утре.

Изпомпването на подледните количества тор отне 3 часа, след което корабът видимо се освободи, а на място дойде влекач, който успя да придвижи плавателния съд. Операцията продължава, като се работи с повишено внимание, допълва бТВ.

Междувременно от Министерство на околната среда съобщиха, че се извършва допълнителнeи мониторинг от 7 пункта в района на заседналия кораб Vera Su. Проверката цели оценка на състоянието на морските води и проследяване на потенциалното въздействие от дейностите по спасителната операция, която започна днес, уточняват от ведомството.

Пунктовете са съобразени с посоката на преобладаващото морско течение. Разположението им позволява проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в по-дългосрочен план чрез периодични моделирани изследвания на крайбрежните морски води.

От МОСВ уверяват, че продължава и ежедневният мониторинг от бреговия пункт на 60 метра южно от заседналия кораб.

Във връзка с продължаващите действия по претоварване на авариралия плавателен съд, днес наблюдаващите екипи установиха видимо белезникаво замътняване на водите в района на носа на кораба. За констатацията е уведомена незабавно ИА "Морска администрация" за предприемане на мерки и недопускане на замърсяване на морската вода до приключване на акцията. Наблюдението върху хода на спасителната операция потвърждава, че с приключване на действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води.

През уикенда имаше неуспешни опити да започне изтегляне на кораба. При първия от тях участваха два влекача, но въжето се скъса. Впоследствие към тях се присъедини и трети влекач, но въпреки всички усилия, Vera Su не помръдна.

По думите на изпълнителния директор на Морската администрация капитан Венцислав Иванов работата отново няма да прекъсва, докато времето позволява.

Водолазен екип отново ще направи обследване на състоянието на плавателния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България