Вера Йоурова: Невероятно е мониторингът върху България да отпадне

Вера Йоурова, снимка БГНЕС

Би било невероятно мониторингът върху България да бъде отменен сега, обяви във вторник еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от сайта EUElectionsBulgaria. През последният месец еврокомисарят влезе в задочен диалог с премиера Бойко Борисов.

В края на април Вера Йоурова обяви личната си позиция, че настоящият състав на Европейска комисия няма да премахне мониторинга върху България заради липсата на устойчиви резултати и недоверието на българите към съдебната им система. Тя допълни, че в България усещането за независимостта на съдебната власт е сред трите най-ниски в Европа, според последното проучване на “Евробарометър“.

Две седмици по-късно премиерът Бойко Борисов отхвърли позицията на еврокомисаря като политически мотивирано.

"Вера Йоурова е от друго политическо семейство. Тя е от либералите (АЛДЕ), нашите противници на изборите, ДПС са от тях. (Франс) Тимерманс (социалист), който отговаря за мониторинга (казва друго – б.р.)", обясни Борисов на 8 май пред бТВ.

Той допълни, че е убеден, че мониторингът на ЕК ще отпадне, защото България в следващите дни ще изпълни и последните останали препоръки на комисията.

Сега Вера Йоурова отхвърля твърденията на Борисов, че позицията ѝ е била политически мотивирана.

"Въпросът беше дали до края на мандата на тази комисия Механизмът за сътрудничество и проверка може да бъде прекратен. Аз дадох честен и реалистичен отговор – заради малкото време, което остава до края на мандата на комисията и заради няколкото конкретни препоръки, които трябва да бъдат изпълнени, прекратяването на мониторинга е невероятно. За този отговор нямаше никакви предразсъдъци или определена партийна позиция. Аз винаги активно съм подкрепяла реформите в България и стъпките, за да се превърне българската съдебната система в здрава, независима и устойчива", отговаря Йоурова на твърденията на българския премиер.

Целта наблюдението върху България и Румъния да бъде премахнато до 2019 година бе определена лично от Жан-Клод Юнкер, когато пое председателския пост в Европейската комисия. Председателят Юнкер бе изразил преди време надежда, че целта му е постижима заради "неговия приятел Бойко".

Вера Йоурова е автор на идеята за спиране на еврофондовете за държави, които имат сериозни проблеми с върховенството на закона. Първоначално Европейската комисия имаше проблеми с Полша и Унгария, но после проблемите с правосъдието в източната част на ЕС се разшириха с Румъния.

България също не е извън радара на Брюксел, въпреки последния положителен доклад на ЕК, за което е доказателство последното изказване на Вера Йоурова.

Споделяне

Още по темата

Още от България