Вербовчикът на Бойко Борисов напусна ДАНС

Младен Георгиев е подал оставка като административен секретар на службата "по лични причини"

Младен Георгиев

Административният секретар на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и вербовчик на Бойко Борисов в бившата ЦСБОП – Младен Георгиев, е подал оставка "по лични причини", съобщиха в сряда пред Mediapool източници от правителството.

Името на Георгиев нашумя в началото на годината покрай разкритията на сайта "Balkanleaks", че тогавашният премиер Бойко Борисов е бил вербован от него за информатор на Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) през 1996 г. под псевдонима "Буда".

От факсимилетата, публикувани по случая в сайта "Биволъ" ставаше ясно, че мотивът за вербуването на Борисов са честите му контакти с оперативно интересни лица. Младен Георгиев първо предлага в края на 1996 г. Борисов за информатор на ЦСБОП, а след това през февруари 1997 г. тогавашният охранител става обект на дело за оперативно наблюдение със същото име.

В "Биволъ" излезе и документ, от който ставаше ясно, че в един момент службата е имала за цел да определи неговата "приоритетна престъпна ориентация", след което евентуално да се пристъпи към "реализация", т.е. арест.

Самият Георгиев определи последната информация като "безумие" и "нелепо твърдение" и на няколко пъти коментира пред медиите, че в поведението на Борисов през 90-те години нямало нищо съмнително и не е имало данни за негова престъпна дейност.

В защита на Борисов пред медиите открито се заявиха бившият началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов, известен с прозвището си Митьо Гестапото, ексразузнавачът и говорител на кабинета "Виденов" Красимир Райдовски, бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев, както и бившият зам.-директор на закритата Национална служба "Сигурност" Чавдар Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България