Верига аптеки глобена със 70 000 лв. заради фалшиви намаления

Хасковска верига аптеки е санкционирана от Комисията за защита на конкуренцията със 70 хил. лв.заради обявено намаление на лекарствата, което реално не е било направено, съобщиха от антимонополния орган в четвъртък.

Жалбата срещу “Аптека Гален” ЕООД, която търгува с медикаменти и притежава три аптеки в Хасково, е подадена от 18 други търговци на лекарства.

Проверката на КЗК е установила, че през различни периоди от  2005 г. и 2006 г. фирмата е обявила 16-процентни намаления в два от обектите си. Не е уточнено обаче за кои стоки се отнася отстъпката, нейния период, както и върху коя цена се изчислява процентът. Не се упоменават режимите на отпускане на лекарства, за които важи отстъпката.

Материалите по производството сочат, че обявеното намаление за лекарствени продукти на свободна продажба не е правено реално. За онези медикаменти, които се заплащат от Здравната каса, отстъпките не са изчислявани върху цялата стойност, допълниха от регулаторът.      

Действията на “Аптека Гален” ограничават възможността на клиентите да изберат конкурентен търговски обект и изкривяват потребителското търсене, аргументират санкцията от КЗК.

Споделяне

Още от Бизнес