Веригите "Карфур" и "Теско" обявиха дългосрочен алианс

Веригите "Карфур" и "Теско" обявиха дългосрочен алианс

Френската търговска верига "Карфур" (Carrefour) и британската "Теско" (Tesco) обявиха в понеделник плановете си за дългосрочен съюз в областта на маркетинга и доставките, с цел намаляване на разходите си, предаде Ройтерс.

Сделката е поредното партньорство в сектора на европейската търговия на дребно, в който през последните месеци навлезе и американският интернет гигант "Амазон" (Amazon).

Алиансът, чиито финансови параметри не бяха разкрити, ще обхваща стратегическите връзки със световните доставчици в сфери като маркетинговите услуги или събирането на данни, както и съвместното закупуване на собствени продукти и стоки на двете вериги, които не се препродават, съобщават от "Карфур".

Споразумението, което ще бъде официално договорено до два месеца, няма да включва пресни хранителни продукти и всяка компания ще продължи да работи с доставчици партньори на местно и национално ниво.

"Стратегическият съюз между "Карфур" и "Теско" е голямо споразумение, тъй като обединява опита в търговията на двата световни лидера, които се допълват в географските си райони и имат общи стратегии", посочва в съобщението изпълнителният директор на "Карфур" Александр Бомпар.

"Теско" е най-голямата британска търговска верига с продажби за 51 милиарда лири (67.2 милиарда долара), която беше преструктурирана от изпълнителния директор Дейв Люис след счетоводен скандал през 2014 г., довел до рязък спад в търговията.

"Карфур" е най-голямата търговска верига в Европа с продажби от 88 милиарда евро (102.5 милиарда долара), а Бразилия е вторият ѝ най-голям пазар след Франция. Сделката с "Теско" изключва Китай и Полша.

Споделяне

Още от Бизнес