Верижна катастрофа уби петима и рани девет

Четирима души загинаха на място, а един - в болница, след жестока верижна катастрофа край село Градево по пътя към местността Предела край Банско и Разлог. Сред починалите има дете. Според официалното съобщение на ОДП-Благоевград ранени и настанени за лечение са девет души, между които две деца. Преди това информационните агенции съобщаваха различен брой пострадали, като цифрата достигна 16. Във верижната катастрофа, възникнала малко преди 15.00 часа в понеделник, са участвали шест леки и два товарни автомобила, както и машина за полагане на асфалт.  

По първоначална информация инцидентът е предизвикан от повреда в спирачната система на един от камионите. Предстои техническа експертиза.

Шофьорът му е приет в болница в тежко състояние.

Едното от пострадалите деца, на година и седем месеца, е в  кома. В критично състояние е друго дете, което е под петгодишна възраст. Всички ранени са транспортирани в многопрофилните болници за активно лечение в Благоевград и Разлог. Състоянието им е тежко, има опасност за живота им. Двама мъже са с черепно-мозъчни травми,  други двама са с прободни рани в корема. Приети са и две ранени жени.

От Националния медицински координационен център уверяват, че имат готовност да окажат съдействие, ако има допълнителна нужда от лекари, превозване на пациентите или необходимост от кръв.

Затворен бе пътят в двете посоки за Разлог и Банско и опашката от автомобили надхвърли три километра. По-късно пътят, по който от месеци се извършват ремонти и на места движението се само в едната летна, бе отворен.

По случая е образувано досъдебно производство и е сезирана прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?