Verizon придоби Yahoo за почти 5 млрд. долара

Verizon придоби Yahoo за почти 5 млрд. долара

Телекомуникационната компания Verizon съобщи, че е придобила основния интернет бизнес на Yahoo за близо 5 млрд. долара, след дълъг преговорен процес със затруднената компания пионер в Интернет сектора, пише Computerworld.

Чрез покупката на Yahoo Verizon ще разшири интернет бизнеса на AOL, която купи миналата година за 4.4 млрд. долара. Така AOL ще има достъп до рекламните инструменти на Yahoo както и други активи като търсачката, пощата и чат услугата. Разбира се, най-съществен актив остават близо 1 млрд. активни месечни потребители.

Сделката слага край на Yahoo като самостоятелна компания, оставяйки някогашния Интернет гигант с 15 процента дял в китайската компания за онлайн търговия Alibaba и 1/3 дял в японското си подразделение Yahoo Japan.

Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2017 година.

Yahoo отчита продължителен и дълъг спад, въпреки че рекламодателите инвестират в пазара за дигитална реклама, който сега се изчислява на 160 млрд. долара.

Google и Facebook, които Yahoo се опита да купи още в зародиш, погълнаха повечето капитал в дигиталния свят и оставиха някогашният гигант, оценяван преди време за над 125 млрд. долара, да се превърне в компания със затихващи функции.

Основана през 1994 г. от Джери Йанг и Дейвид Фило, търсачката бързо се превърна в отправна точка и навигатор за Интернет пространството. 20 години по-късно и серия неуспешни сделки по придобиване, Пионерът се сбогува със своето самостоятелно съществуване.

Споделяне

Още от IT

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?