Верният път за съдебната реформа е разследването да премине към МВР

Подобряване на работата и усъвършенстване на структурата на разследващите органи в рамките на МВР е верният път за преструктуриране на съдебната власт, смята министърът на правосъдието Антон Станков.

Министърът и зам.председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков са единодушни, че работата на разследващите звена би могла да се подобри и преди прехвърлянето на следствието към изпълнителната власт, което би могло да бъде решено едва от Велико Народно събрание (ВНС).

Антон Станков, в качеството си на председател на антикорупционната комисия към Министерски съвет, и Румен Ненков, председател на Комисията за борба с корупцията към Висшия съдебен съвет, днес подписаха споразумение за взаимодействие и сътрудничество между изпълнителната и съдебната власт в борбата с корупцията.

Овладяването на корупцията и съдебна реформа, която да осигури прозрачност и граждански контрол над прокуратурата и прехвърлянето на следствието от съдебната към изпълнителната власт, са сред условията за членството на България в Европейския съюз.

Свикването на ВНС е неизбежно

Прокурор обяви съдебната реформа за приключила

Според прокурора от Върховна касационна прокуратура Валери Първанов нито обикновено, нито Велико народно събрание могат да променят мястото на следствието в съдебната власт, защото в българската правна традиция тази власт е с три компонента - съд, следствие и прокуратура.
още

Свикването на ВНС е неизбежно, когато става дума за преструктуриране на съдебната система и подобряване на нейната структура според решението на Конституционния съд, заяви Станков. Той обаче подчерта: дали ВНС ще бъде свикано сега или след време, това няма да повлияе на проблемите, които така или иначе вече са констатирани и са налице. КС обяви, че промяната на мястото на институциите може да бъде извършвана единствено от ВНС.

В МВР има създадени достатъчно добри условия и сериозно финансиране за изграждане на дознателски апарат, отбеляза Станков. Той посочи още, че е необходимо да бъдат редуцирани делата, които се разследват от следователите и дознателите в МВР да поемат по-широкия кръг от разследванията.

Идеята е функциите на следствието да се редуцират до дела, свързани със шпионаж, вредителство, тоест със сигурността на държавата и престъпления, извършени от хора с имунитет. Всички други наказателни дела ще се прехвърлят за разследване от дознателския апарат в МВР, в който през 2004 г. е планирано да бъдат назначени 1200 дознатели.

Според министър Станков, диалогът с Националната следствена служба, която е против прехвърлянето на следствието към изпълнителната власт, ще помогне за разрешаването на проблема.

Добре работеща съдебна система означава по-малко корупция

По повод предупреждението, отправено преди дни от еврокомисаря Гюнтер Ферхойген, че ако не успеем да осъществим докрай съдебната си реформа, няма да влезем в ЕС през януари 2007-ма, Станков посочи, че както винаги Ферхойген е нашият най-добър помощник и "най-голям фен на реформата".

Не трябва да си мислим, че постигнатото от нас "ни дават някакви предимства и това решава въпроса с политическите критерии за членството ни ЕС, посочи Станков. Той изтъкна и някои особености при съдебната реформа. Министърът напомни, че България е подложена на мониторинг след затварянето на глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи" и в края на седмицата трябва да представи доклада пред Европейската комисия какво сме извършили през 6-те месеца след затваряне на главата. От друга страна е важно, че съдебната реформа е част от политически критерии и отново стигаме до темата с антикорупцията. Според Станков една добре работеща система означава и по-малко корупция в държавата.

Министърът подчерта, че има изключително забавяне с приемането на Закона за съдебната власт, който трябваше да е факт още в края на миналата година. Този закон трябва да позволи на практика да се прилагат първите конституционни поправки, свързани със съдебната реформа, с които бяха въведени мандатност, несменяемост и ограничен имунитет за магистратите. Станков заяви, че очаква следващата седмица законът вече да бъде приет на второ четене от Народното събрание.

Министър Станков припомни наскоро подписаната инструкция за взаимодействие между МВР, следствието и прокуратурата, която според него е много важна крачка за по-доброто взаимодействие между органите, свързани с разследването, и посочи, че именно на тази база трябва да се подготвят следващите промени в НПК.

Корупция има при липса на прозрачност

Зам.-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков смята, че и с преструктуриране в рамките на Съдебната система, без изваждане на следствието и прокуратурата, може да се постигне по-добра работа. По думите му това може да стане чрез обособяване на тяхното администриране. Така на обществото ще стане ясно кой за какво носи отговорност, поясни съдията.

Според Ненков корупцията се проявява винаги в закрити кабинети. В съда това е възможно в регистрационното производство, посочи Ненков и разясни, че то е едностранно между искащия и извършителя на съдебната услуга. Според него няма откритост и контрол от по-горни инстанции, като именно на тази основа трябва да се води борбата с корупцията, подчерта той.

Пред участниците в днешната конференция "Работещи механизми за противодействие на корупцията в изпълнителната и съдебната власт "Джийн Гибсън от Американската агенция за международното развитие посочи нуждата от създаване на атестационна комисия за магистрати, която да гарантира демократични процедури за атестация.

По думите му съдебната власт трябва да действа по-прозрачно като с много малко изключения тя би могла да дава изчерпателна информация за работата си и да предоставя достъп до съдебните архиви на адвокатите, трябва да осигури откритост на производството и публикуване на съдебните решения.

В съдебната власт могат да се извършат структурни реформи, посочи още Гибсън като уточни, че те се изразяват в това изпълнението на съдебните решения и Търговският регистър да преминат към частния сектор.

Споделяне

Още от България