Вероятно само ДБГ и СДС ще подпишат меморандума с ГЕРБ

БЗНС, НПСД и депутатите от гражданската квота отхвърлиха документа на Цветанов и Вълчев

Вероятно само ДБГ и СДС ще подпишат меморандума с ГЕРБ

Само две партии от Реформаторския блок (РБ) - ДБГ на Меглена Кунева и СДС на Божидар Лукарски, плюс депутата Борислав Великов, са склонни да подпишат меморандума с ГЕРБ, замислен да укрепи отношенията в управляващата коалиция след излизането на ДСБ в опозиция. БЗНС на Николай Ненчев и НПДС на Корман Исмаилов, както и петимата депутати от гражданската квота в РБ обаче са го отхвърлили, научи Mediapool.

"Документът претърпя необяснима трансформация от Анекс към Споразумението за съвместно управление между ГЕРБ и Реформаторския блок до Меморандум. Разликата е фундаментална - анексът става част от споразумението, а меморандумът е записки от среща или разговори - “седянки” в нашия случай - без задължителен характер", обясняват решението си представители на РБ.

Отказващите да го подпишат посочват, че меморандумът, изготвен от Даниел Вълчев (ДБГ) и Цветан Цветанов (ГЕРБ), разказва за спорни успехи, постигнати досега и дава обещания за нови такива в бъдеще. "Сроковете са единственото, което го прави леко конкретен, но без гаранции и обвързващ елемент на задължителност са просто прах в очите", заявяват критиците на документа.

Единствено категорично декларирано е участието в управляващата коалиция и безусловната подкрепа за правителството на Бойко Борисов.

Новият развой на събитията не означава, че коалицията ГЕРБ-РБ ще се разтрогне, тъй като въпросният меморандум е необвързващ документ. Целта му беше да покаже, че партиите от РБ, които засвидетелстваха лоялност към управлението след бламирането на съдебната реформа и оттеглянето на ДСБ, настояват за по-амбициозни реформи, както се изрази преди време Меглена Кунева.

В нито един от вариантите на документа те не поставиха някакви "червени линии", които да маркират от какво няма да отстъпят.

Според депутатите от РБ, които отказват да подпишат, документът е трябвало да съдържа оценка за отстъплението от конституционната реформа, както и ангажимент за прокарване на отпадналите текстове.

Единственият текст в меморандума за съдебната реформа, записан от Вълчев и Цветанов е: "Иницииране на широк публичен дебат за следващи конституционни промени, включително и по въпроси, които не събраха достатъчна подкрепа в рамките на настоящата конституционна дискусия, в това число относно конституционните гаранции за независимост на съда. ”

ДСБ, НПСД и БЗНС и депутатите от гражданската квота твърдят, че меморандумът е "празен чек" в подкрепа на кабинета. Отказът им да го подпишат бележи нова разделителна линия в парламентарната група на РБ. Подкрепящите управлението са 12 души – депутатите от ДБГ, СДС и Борислав Великов (бивш царски депутат, влязъл на избираемо място в листата на РБ през 2014 г. по настояване на Радан Кънев, но в момента гравитиращ към Кунева и Вълчев, които обещават партията му БНД да влезе в РБ).

Останалите 11 депутати са от ДСБ, петимата непартийни и Корман Исмаилов.

Разговорите между РБ и ГЕРБ по предложения от Блока анекс към коалиционното споразумение започнаха официално в средата на януари. Изготвеният от ДБГ проект съдържаше пожелателни приоритети, предимно предложения за внасяне или приемане на вече планирани закони, както и иницииране на "широки дискусии". Планът бе анексът да бъде договорен и подписан в края на януари. После датата се измести за началото на февруари, впоследствие – до средата на месеца.

През това време тихомълком и без обяснения анексът бе трансформиран в меморандум без какъвто и да е обвързващ характер. Това направи скептични и БЗНС и НПСД, които в началото декларираха, че ще подкрепят документа. В този момент Цветан Цветанов обяви също, че никой не оспорва коалиционното споразумение и то няма нужда да бъде допълвано.

Идеята за документа пък възникна след като ГЕРБ, ДПС, БСП и ПФ провалиха конституционната реформа. Това стана повод бившият правосъден министър Христо Иванов да подаде оставка, а ДСБ да обяви, че излиза в опозиция, но не напуска РБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България