Вероятността Гърция да напусне еврозоната е едно към три

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" оцени вероятността Гърция да напусне еврозоната в близките месеци. Според анализаторите вероятността това събитие да се случи е 33.3%.

Според "Стандард енд Пуърс" отказът на Гърция от единната валута ще се случи, ако бъдещото правителство се откаже от непопулярния курс към икономии на бюджетна средства, за който настояват международните кредитори. Това ще повлече след себе си прекратяване на задграничната финансова помощ. В този случай, отбелязват анализаторите, гръцката икономика ще понесе сериозни загуби, които в средносрочен план вероятно ще доведат страната до банкрут.

В същото време излизането на Гърция от еврозоната едва ли ще предизвика "ефект на доминото" и отказа на редица други страни от еврото, от което се опасяват някои инвеститори. Според S&P Европа ще подкрепи държавите, които са най-силно засегнати от дълговата криза, дори ако се наложи да увеличи финансовата помощ за тях, за да не допусне отказа им от единната валута.

На 17 юни в Гърция трябва да се проведат парламентарни избори, в резултат на които трябва да бъде сформирано ново правителство. Както се очаква, в случай на победа на левите сили Гърция може да се откаже от условията на международните кредитори за бюджетни икономии, а ако победят противниците им, ще бъде продължен курсът на строги ограничения на разходите.

Както отбелязва Франс прес, последните сондажи на общественото мнение показват приблизително равенство на поддръжниците и противниците на твърдия икономически курс.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?