Вероятността от фалит на Португалия скочи до рекордните 71%

Котировките на кредитните дефолтни суапове (CDS) по дълга на Португалия се повишиха до рекордно равнище, пише в понеделник "Файненшъл таймс". За да се застраховат държавни облигации за 10 млн. долара за пет години, трябва да се платят 3.95 млн. долара. Както отбелязва вестникът, това означава, че рискът от фалит се оценява на 71%.

Продължават да растат и ставките по облигациите на Португалия. Доходността на 10-годишните книжа се повиши с 26 базови пункта до 15.54%. Петгодишните облигации се предлагат и при още по-висока ставка от 21.44%.

Една от причините за толкова песимистичните очаквания на инвеститорите е затягането на преговорите за преструктуриране на гръцкия дълг. Пазарът очаква Гърция да обяви фалит и тогава Португалия ще я последва.   

На 13 януари агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's) стана последната от "голямата тройка", която понижи рейтинга на Португалия до равнище "боклук". След решението и без това високите ставки по португалския дълг ускориха ръста си. В момента заради свръхвисоката доходност по книжата си Португалия на практика е лишена от възможността да взема заеми на свободния пазар и може да разчита само на външна помощ.

Трябва да се отбележи, че по-рано Италия успя успешно да проведе аукцион за продажбата на облигации. Ставките по 10-годишните книжа спаднаха до 6.08%, което обаче е далеч над този показател от времето преди август 2011 г., когато дълговата криза в Европа се изостри рязко.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?