Вероятността за оцеляване при катастрофа в България е най-малка от ЕС

Вероятността за оцеляване при катастрофа на пътя в България е най-малка в целия ЕС, съобщава вестник "Дерниер йор", читиран в кореспонденция на БТА от Брюксел. Вестникът се позовава на данните от изследване на белгийското застрахователно дружество "Туринг".

Дружеството е изготвило своята класация на основата на данни, предоставени наскоро от Европейската комисия. България е наречена "слабия ученик" в Общността и при резултатите за смъртността при пътните злополуки със средно 118 загинали на 1000 катастрофи. На второ място е Полша със 100 жертви при 1000 катастрофи.

Най-безопасни са пътищата във Великобритания, където загиват 12 души при 1000 катастрофи, следват Германия (13 жертви), Швеция и Австрия (16), Италия (19). Най-голяма е вероятността човек да пострада при катастрофа в Кипър и в Словакия.

От компанията отчитат, че страните в ЕС са положили усилия за чувствително намаляване на броя на катастрофите, пострадалите и загиналите на пътя от 2000 г. насам. Най-добри са резултатите в Холандия, където за последните 12 години намалението по тези показатели е близо 75 процента - от 35 313 на 10 778 катастрофи годишно. В Белгия за същия период се отчита намаление от 20 на сто.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?