Вероятността за трети в рамките на година избори в Испания нараства

Вероятността за трети в рамките на година избори в Испания нараства

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес каза днес, че неговата партия няма да подкрепи преизбирането на и.д. премиера Мариано Рахой, след като се срещна за последен път с него преди вота на доверие в парламента, насрочен за сряда, предаде Ройтерс.

Санчес държи ключа към преодоляване на политическата безизходица, тъй като Рахой, след дълги консултации и политически пазарлъци, така и не успя да намери съюзници и да си осигури мнозинство в парламента за съставяне на правителство. Отказът на Социалистическата партия да даде подкрепа на нов кабинет на вечния си съперник засилва вероятността за трети парламентарни избори в Испания в продължение само на 1 година, отбелязва Ройтерс.

На десноцентристката Народна партия на Рахой не достигат шест депутатски гласа за абсолютно мнозинство от 176 места в парламента, дори и с подкрепата на либералната партия "Сиудаданос" ("Гражданите"), с която той успя да се договори, плюс единствения глас на малка партия от Канарските острови.

Дори ако социалистите се въздържат, това би дало възможност на Народната партия, която на последните избори спечели най-много парламентарни места, но не и мнозинство, да състави правителство на малцинството начело с Рахой.

Санчес каза, че вместо от социалистите, Рахой трябва да потърси недостигащите му гласове в парламента от няколкото малки регионални партии. "Отговорност за осигуряване на 176 гласа носи единствено Рахой, а не социалистите", каза Санчес след днешната среща, която според него е била излишна.

Ако Рахой загуби вота на доверие в сряда, в петък ще има повторно гласуване, при което ще му е необходимо просто мнозинство - повече гласове "за", отколкото "против", за да състави правителство. Ако обаче той загуби и второто гласуване, което е много вероятно без подкрепата на социалистите, настъпва двумесечен "прозорец" за съставяне на правителство, след който ще бъдат свикани нови избори, най-вероятно навръх Коледа.

Още от Европа