Версиите около "гръцкото ромче" Мария нарастват, разследване търси биологичната му майка

Версиите около "гръцкото ромче" Мария нарастват, разследване търси биологичната му майка

Версиите около откритото в гръцки ромски лагер момиченце лавинообразно нарастват, докато властите се опитват да установят как то е попаднало там и коя е биологичната му майка.

ДНК пробите установиха, че русото момиче, известно като Мария и на видима възраст около 4 години, няма роднинска връзка с хората, при които живее.

Жена на 40 години и 39-годишен мъж ще бъдат изправени пред съд в понеделник по обвинения, че са отвлекли дете и притежават фалшиви документи.

Председателят на ромската общност в Атина твърди, че детето, наречено в Гърция "Рус ангел", е било оставено за отглеждане от истинските си родители, които допреди седмица са се намирали в катуна. Те работили на плантациите за памук. Вероятно се намират в района на Евия и се издирват.

Адвокатът на двойката, отглеждала детето, твърди, че то не е било отвлечено, а осиновено.
"Клиентите ми заявяват - "ние никога не сме отвлича това дете, просто я осиновихме, по начин, който, признаваме, не е законен", заяви адвокатът Костос Кацавос. Той допълни, че се води частно разследване и се надява до два дни биологичната майка на момичето да бъде открита.

Братът на мъжа, който твърди, че е баща на Мария, повтори, че тя е била дадена съвсем законно на семейството след раждането ѝ.

Социални работници обаче подозират, че детето е отвлечено от ромите и е изпращано да проси или е използвано за секс. Свидетели са се обаждали в полицията, за да потвърдят, че са виждали детето да проси в центъра на град Лариса, както и на остров Крит. Няма обаче официална информация детето да е било насилвано.

Полицията първоначално претърси ромския лагер за оръжие и наркотици. Те обаче са забелязали липсата на прилика между детето и родителите му.

Двойката е регистрирала различен брой деца в няколко семейни регистъра на местните власти. Жената твърди, че е родила 6 деца в разстояние на 10 месеца.

Според документите жената се явява майка в две семейства, а мъжът е баща в три семейства. Всъщност двамата имат 14 деца, от които само четири са биологично техни. Установено е, че са извършили и измами с документи, за да получават детски помощи в размер на близо 3000 евро на месец.

По време на разпита за това, как Мария се е озовала при тях, те са давали различни и постоянно променящи се обяснения, заяви шефът на полицията в Тесалия Василис Халацис.

Гърция поиска помощ от другите европейски страни чрез Интерпол, за да бъде установена самоличността на детето.

Гръцка благотворителна организация получи повече от 8 хиляди обаждания, след като отправи призив за идентифициране на момиченцето.

Местната преса пък твърди, че детето е било купено за 500 евро от българска майка, съобщи Нова телевизия. Биологичната майка се намирала в Атина, българските роми в района знаели подробности, които могат да помогнат на разследването. Полицията вече работи по версията за канал за внасяне на бременни жени от България, които раждат в Гърция, след което децата се продават.

Ромската общност, където беше открито детето, се обедини в защита на приемните му родители.

В дома, в който е живяла Мария, е имала свое легло, дрехи, обувки и играчки. В къщата има напълно оборудвана кухня и баня с добри условия. Близки на семейството твърдят, че за детето са полагани добри грижи.

Адвокатът на ромското семейство увери, че Мария е била обичана и не е имало планове да бъде продавана.

"Ако искаха да го направят, досега да я бяха продали. Момичето е на около 5 години и все още е била при тях. Те я обичат и се грижат за нея като за собствено дете", каза още адвокат Кацавос.

Директорът на благотворителната организация "Детска усмивка", под грижите на която се намира детето, заяви пред БНТ, че в понеделник с прокурорска заповед започва разследване за установяване истинската възраст на детето. Костас Янопулос потвърди, че косата му е боядисвана, за да се прикрие очевидната разлика с ромите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?