Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Версиите за трагедията край Горни Лом затвърждават липсата на контрол

Министър Бакалов: Лицензът на завода е бил отнеман два пъти от МВР, но възстановяван от съда

26 коментара
Снимка МВР

"Голяма човешка грешка – на много хора" е причина за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, отнел живота на 15 човека, съобщиха разследващите след първия същински оглед на място, който съвпадна с деня на национален траур в памет на загиналите. Работната версия бе обявена от окръжния прокурор Маруся Илиева в петък следобед, а ръководителят на екипа от следователи не се ангажира с крайна дата за резултати, като поясни, че има много работа заради огромните разрушения и трудността да бъдат открити улики. Изнесената дотук информация обаче продължава да затвърждава усещането за провал на държавата в регулацията на сектора и в гарантирането на безопасността на собствените си граждани.

Новината от огледа е, че все пак е открит някакъв биологичен материал от телата на загиналите. Обувка, част от кожа и крак е останалото от 15-те души, намирали се в двата цеха по време на адския взрив в сряда следобед. Предстои взимане на ДНК за разпознаване. Започна и повторният оглед на мястото на трагедията.

Лицензът е бил отнеман два пъти от МВР, но възстановяван от съда

Вътрешният министър в служебното правителство Йордан Бакалов съобщи по-рано в петък, че лицензът на завода за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом е бил отнеман на два пъти – през 2007 и 2010 г, но възстановен от съда. Според съобщението на Административния съв във Видин, обаче, такива дела няма.

Според вътрешния министър, който пряко отговаря за дейността на КОС, вече е време всички институции да поемат отговорност за работата си и не може "някои да се спотайват и да се крият".

В коментар на опита на МВР да отнеме лиценза на завода, държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че е време "да посочваме фактите такива, каквито са, както и причините такива, каквито са".

В района са се образували 4 кратера с ширина около 6 метра и дълбочина около половин метър. Взривът е бил във вертикална посока и поради високата температура всичко се е стопило, поради което бяха отхвърлени съмненията, че след експлозията в цеховете може да са останали ранени хора, които впоследствие да са починали.

Военните влязоха първи в завод "Миджур", за да изчистят евентуални остатъци от невзривени мини или други неща, които биха застрашили живота на разследващите. Към работната версия е приложен и снимков материал от специализираната машина "Пустинна котка". От хуманни съображения все още не са разпитани близките на загиналите, съобщиха разследващите по време на пресконференция, в която участваха също шефът на Националната следствена служба Андрей Цветанов и Мирослав Костов, наблюдаващ прокурор по делото.

Общо 15 следователи работят по инцидента не само в селото, но и във Видин, София и Монтана. Образувани са седем работни екипа, към тях има привлечени технически лица и съдебни лекари и експерти. Започнали са разпити на хората от първата смяна, която е работила в завода и е напуснала непосредствено преди експлозията. В огледа на района участват освен специалисти на Националната следствена служба, сапьори, обучени кучета и съдебни лекари.

На метри от взривените цехове в “Миджур” разследващите са намерили останки от три леки автомобила. От тях също може да е излязла искра, която да причини взрив, каза по-рано в петък бившият заместник-министър на отбраната Валентин Радев, който е един от първите експерти, влезли на мястото на взрива. Според него, тъй като зоната около цеховете е напълно изпепелена, категорична информация какво се е случило на 1 октомври могат да дадат единствено работниците от първа смяна, които са останали в завода до 16. 30 ч. – половин час преди взрива.

Ако не бъдат открит достатъчно биологичен материал от загиналите, близките им няма да могат да им направят погребения, нито да получат смъртни актове в обозримо бъдеще. Съдебната процедура за издаване на съдебните решения, че хората са починали, и за издаване на смъртните им актове, може да продължи минимум 5 години. От община Чупрене съобщиха, че осиротелите семейства на четирима от загиналите работници, жители на общината, ще получат по 2500 лева финансова помощ и дърва за огрев.

Президентът: Държавата не е удобното извинение за фирмите

"Не бива в този труден момент за нацията да се прехвърля вината от един на друг, необходимо е колективно усилие. Вярвам в българските институции, че те ще стигнат до края на тази трагедия и в разнищването какво я е причинило", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той адресира вината за трагедията към фирмите в бранша и заяви, че "държавата не е удобното извинение за бездействието и за нарушаването на правилата от фирми, работодатели и личности в тази държава".

"Правилата, които съществуват, включително и при работа с взривове, са тези, които всички сме създали, приели в българския парламент и в българските правителства. Много често се оказва, че правилата не са лоши, изпълнението е лошо и тук не само държавата има своята вина. Крайно време е да разберем, апелирам – нека имаме уважение към държавата и институциите си, по този начин уважаваме и себе си", призова Плевнелиев.

Той не даде конкретна оценка за работата на контролните органи – служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР и Главната инспекция по труда (ГИТ) - и не анализира нормативната регулация на сектора, която позволява подобни трагедии да станат практика в България.

Още в четвъртък стана ясно, че контролните органи са засекли десетки нарушения в гръмналия завод "Миджур", където това е трети подобен инцидент, но той е продължил да работи.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи преди ден, че при проверка на служба КОС, направена на 10 септември, са установени значителни нарушения - по-голямо количество мини и неправилно съхранение. Дадени са предписания и на 24 септември междуведомствена комисия е констатирала, че те са изпълнени. "След това най-вероятно са се напълнили с мини. Допускам, че се е вършило и нещо друго в цеха", каза той.

Шефът на пожарната Николай Николов пък видя причината за трагедията в алчността. "Всичко е въпрос на алчност", коментира пред бТВ главен комисар Николай Николов, цитирайки Остап Бендер.

"Аз коментирам алчност по-общо - желанието да спечелим, желанието по-бързо да го спечелим и по-лесно. В конкретния случай не мога да кажа дали това е точно така", допълни той.

"Миджур" е собственост на софийската фирма "Видекс АД" - семейна компания, в която дяловете са разпределени между Валери Митков, съпругата му Ирина Миткова и сина Емил Митков, който загина при експлозиите край Горни Лом.

Валери Митков е свързван с бившия президент Георги Първанов, а заводът му получава първите си големи поръчки за утилизация при управлението на тройната коалиция. Валери Митков е високопоставен масон - от миналата година ръководи една от двете големи ложи в България, в която членуват магистрати, политици, полицейски шефове и т.н. Освен това като преподавател в Миннотехнологичния факултет на МГУ и учредител и председател на Сдружението на взривните инженери в България (СВИБ), е с влиятелни позиции сред експертите по взрив и взривно дело, които дават заключения по разследвания и съдебни дела.

Работник: Директорът бил във фабриката да следи как се изпълнява нормата

В селището, където смъртоносният завод е източник на единствено, при това мизерно препитание, хората обаче явно предпочитат да не се рови прекалено около инцидента, за да се даде шанс на предприятието отново да заработи.

Емил Борисов, който е работник в завод "Миджур" и в момента е жив само защото на фаталния за колегите му 1 октомври е бил първа смяна, заяви, че причината за трагедията е комплексна грешка.

"Моето лично мнение е, че е комплексна грешка - на работник, на работници и от някои недоглеждания от бързина. И ето го резултатът. Предварително ни е воден инструктаж. Версията, която се тиражира, че злополучната втора смяна в присъствието на изпълнителния директор Емил Митков е пробвала някакви нови технологии, това е абсолютно несъстоятелна версия. Тези мини ги работим най-малко от две седмици. Неговото идване беше за съвсем друго нещо - да се види може ли да се постигне нормата от 100 мини на човек на смяна. Стигали сме до 1040, това е максимумът, 14 човека", заяви в петък Емил Борисов пред БНР.

Други работници от завода обаче все пак разкриха пред репортери някои нередности – например това, че по закон не би трябвало да има норма и нощна смяна, но въпреки това имало. Всеки служител трябвало да обезвреди по 100 мини на смяна.

Кметът: Заводът да бъде пуснат отново, въпреки че може пак да има взривове

Кметът на Горни Лом Илиян Михайлов заяви пред бТВ, че човешкият живот е важен, но за селото няма друга алтернатива освен заводът за взривни вещества да започне работа отново.

Ако фабриката бъде пусната отново, вероятно пак ще има взривове, защото аварии се случват на 4-5 години, каза кметът, но допълни, че друга алтернатива за жителите на Горни Лом няма. Сега двайсетина човека от селото ще останат без работа, включително съпругата на Михайлов, която беше една от пострадалите работнички при взрива.

"Хората в завода непрекъснато се обучават", увери още кметът и уточни, че при него не са идвали сигнали за проблеми в завода.

След три взрива през последните осем години, довели до две жертви и множество ранени, редица нарушения и актове Инспекцията по труда затвори "Миджур" след трагедията на 1 октомври, но само до изясняване на причините за нея.

Шефката на ГИТ: Непосредствена опасност за живота на хората не сме констатирали

Изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова каза в петък пред БНР, че в гръмналия завод "няма определено длъжностно лице, което да отговаря за безопасността". "Затова и следват нарушения, които говорят за това, че контролът е занижен, не казвам, че напълно отсъства. Нарушения, свързани с експлоатационните изисквания на сградите, друго нарушение, което определя не дотам свършената работа от работодателя е липсата на обявени по подходящ начин инструкции за безопасна работа на работниците, нарушения, свързани с работоспособността на някои работници", заяви шефката на ГИТ.

В такива случаи Инспекцията по труда издава задължително предписание с кратък срок на изпълнение, а другата мярка е да се спре дейността на работно място или дейността на цялото предприятие, ако съществува непосредствената опасност за живота и здравето на хората. "В Горни Лом такава непосредствена опасност за живота и здравето на хората не е констатирана", каза Михайлова.

Тя допълни, че отнемането на разрешението на завода да произвежда взривни вещества или да ги утилизира не е от компетентността на Главна инспекция по труда, а на органа, който го е издал. "В момента, в който ние сме проверявали, този проблем не е съществувал", каза шефката на ГИТ.

Инспекцията е проверявала предприятието около 20 пъти за последните 5 години: "През последната година нашите проверки са три, като третата е по инициатива на служба КОС към МВР", каза Михайлова. По думите ѝ само два от съставените актове на "Миджур“ са потвърдени от съда. Четири са все още в процедура и четири са напълно отменени наказателни постановления. "Моята преценка на актовете, които сме съставили е, че те са законосъобразни и правилни. Има свързани с безопасността, има актове, наложени заради липса на правоспособност на определени работници, има за извънреден труд", каза още Румяна Михайлова.

"Всичко, което може да бъде набавено като информация от нашите средства и като експертиза на специалисти от Министерството на отбраната, ще бъде предоставено, така че следствието да си свърши работата. Когато работата им приключи, се надявам да се вземат мерки, защото не може да се продължава по този начин”, коментира министърът на отбраната Велизар Шламанов.

"Смятам, че е основателно такъв тип дейности да бъдат под много по-строг контрол на държавата”, каза още Шаламанов. "Боравенето с експлозиви изисква строго спазване на правилата и периодичен преглед на тези правила", коментира той по време на посещение в Смолян.

Според Шаламанов решението на проблема не може да се намери веднага, а въпросът дали част от мерките за контрол на такива обекти да са в рамките на Министерството на отбраната, подлежи на обсъждане.

"Специално по унищожаването на боеприпаси ние имаме възможност да ползваме опита на всички наши съюзници, включително и финансова помощ. В Министерството на отбраната една голяма част от проектите за унищожаване на боеприпаси, малки оръжия, ракети, горива за ракети и т.н. е реализирана с финансова помощ на САЩ и не само”, посочи министър Шаламанов.

Лунен пейзаж

"Виждал съм много взривове, но такъв не съм виждал. Мисля, че хората в цеха не са имали никакъв шанс”, заяви министър Йордан Бакалов.

"Няма как с железен чук да се разглобяват мините. На този етап нямаме такава информация”, каза той по повод слуховете, че в завода се е работело с метален чук, което е в разрез с безопасните условия на труд при работа с взривоопасни материали.

По думите му единственото, което е спасило близкото село от взривната вълна, е било преградно съоръжение, което насочило взрива нагоре.

"Взривът, който изравни със земята двата цеха и образува огромен кратер, е бил изключително мощен. Два декара са покрити с фин прах, това е лунен пейзаж", каза от своя страна експертът по боеприпаси Валентин Радев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #26
 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #25
 3. Mumintroll
  #24

  Какви предписания, какви актове какв инструкции, какви 5 лева... Ясно е, че цялостната организация на работата е допуснала на няколко пъти взривове с човешки жертви. Няма ли орган в държавата, който да спре тази руска рулетка? Не е ли ясно, че трябва да се реформира радикално този вид дейност у нас, което е работа на държавата и на съответните браншови организации и профсъюзи?

 4. ivancho ivanov
  #23

  Основният стълб на държавата е съдебната система! Наследена от НРБ за която важи "партиината истина" и в мрежата на шуробаджанащина и подкупи нашата е напълно скапана! Цялият народ е убеден в това и още по-лошо по-убедени са потенцилните инвеститори. Няма такъв, който да си рискува капиталите при нашата крадокрация! Стига се до извода, че след успешни за про-европейска България утрешни избори със стабилно мнозинство, трябва да се мисли за нова конституция!
  Нови закони с избор на съдии и прокурори

 5. Обяд задвама
  #22
 6. Тео
  #21

  "Не е важен размера на наказанието а неговата неизбежност" Тази стара римска поговорка наскоро беше цитирана от Радан Кънев. Затова ще гласувам за него утре. Много по-жизнена щеше да е съдбата на РБ ако в него не участваше Меглена Кунева, символ на онова, което се опитваме да изхвърлим от политическата сцена.

 7. перо
  #20

  " Собственикът на взривения завод подарил на Първанов скъпа ловна пушка." БЕЗ КОМЕНТАР

 8. Mumintroll
  #19
 9. StefanK
  #18

  Ще разберем ли, кои са основните виновници за тази трагедия, за да бъде насочен срещу тях главния удар на свободното слово?Не са ли същите хитреци, които превърнаха в скрап реалната икономика и принудиха над 2,5 милиона граждани да напуснат страната,поради липсата на работа?Нали, затова днес хората са принудени да рискуват живота си,съгласявайки се да утилизират опасни гръцки мини,за да осигурят мизерни средства за издръжка на своите семейства?Много хора критикуват държавата,че не упражнявала ефективен

 10. dimitardi100
  #17

  Може и социализма да е уродлив, може и капитализмът да е уродлив, а може и да не са!

  Единственият гарант един обществен строй да не е уродлив е хората да се придържат към Христянската Ценностна Система:

  1. Не кради!
  2. Не лъжи!
  3. Не убивай!
  4. Не пожелавай имуществото на Ближния!
  5. Не прави на Ближния това, което на теб не искаш да ти направят... и т.н.

  Ако това се спазва може добре да се живее и при двете форми, пример Австрия и Швеция, Англия и Германия!

  Какво става обаче ако болшевиките

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.