Версиите за убийството на кмета Янков набъбнаха до шест

На втория ден след убийството на кмета на Елин Пелин инж. Янко Янков, версиите за смъртта му набъбнаха до шест. В четвъртък окръжният прокурор на София Албена Вутова потвърди пред журналисти два от известните до момента мотива - накърнени икономически интереси и личен конфликт. От думите ѝ стана ясно, че не се изключва и вариант за любовно отмъщение. Останалите три версии обаче остават следствена тайна. Основни заподозрени обаче все още няма.

58-годишният кмет бе разстрелян със седем куршума във вторник между 19.00 и 20.00 ч. в двора на къщата си в с. Мусачево. Не е ясно колко патрона са изстреляни срещу него, защото не бе съобщено и колко гилзи са намерени на местопрестъплението.

Сигналът в полицията подаде съпругата на Янков в 20.15 часа. Той има две дъщери и трима внука.

Поредното показно убийство в България, извършено само 9 дни след присъединяването на страната към ЕС, първоначално упорито бе определяно от МВР като предизвикано от “остър междуличностен конфликт”. Тази версия полицаите лансираха, още преди да е намерено оръжието, с което е извършено престъплението, и без да са издирени свидетели на убийството. Едва в късния следобед на вчерашния ден главният секретар на МВР Илия Илиев допусна, че може да се касае за икономически мотив, за който говореха и редица факти около дейността на Янков.

Окръжният прокурор Вутова каза още, че са били разпитани съседи, хора от общината, както и най-близките роднини на Янков. Прокурорско-полицейската информация в първите часове след убийството бе, че няма данни Янков да е заплашван, но се работи и в тази посока.

Предстои да бъдат разпитани кметът на Габра Любен Андреев, както и председателят на общинския съвет в Елин Пелин Цветан Трайков, които  бяха единствените официални лица, заявили, че Янков е заплашван. За заплахи говореха и жители на Мусачево, познаващи отлично кмета.

Към момента не е изготвен психологически профил на убиеца. Не е готова и  балистичната експертиза и не е известен нито моделът, нито калибърът на оръжието, с което е извършено престъплението. Появи се неофициална информация, че оръжието е 9-милиметрово. Изстрелите не са били от упор, а от няколко метра разстояние и вече е ясно, че кметът на Елин Пелин е застрелян от вътрешността на двора, а не през оградата, както се смяташе.

Този факт говори за възможността Янков да е познавал своите убийци, коментира Вутова. Още няма заподозрени, но е възможно извършителят да е имал и съучастник. Веднага след новината за убийството от МВР съобщиха, че се издирват двама души, предвижващи се със син опел “Корса”. Предстои да бъде извършен следствен експеримент.

През 2006 г. Янков влезе в конфликт със собственика на мини Чукурово бизнесмена Христо Ковачки, акционер в Общинска банка, покрай проблема с боклука на София. Според информации кметът е лобирал за изграждането на площадка за отпадъците в “Кремиковци”. Янков е работил в металургичния комбинат в продължение на години, последният заеман пост от него е началник по безопасността в комбината.

На въпрос дали се обсъжда връзка на убийството с протеста срещу складирането на софийския боклук в мина “Чукурово”, Вутова обясни, че на този етап такава връзка не се разглежда, но ако е необходимо, ще бъдат разпитани всички, които имат някакво отношение към престъплението, независимо от общественото им положение.

В края на м.г. Янков лансира идеята за продажбата на 3300 декара гора около Нови Хан, като кандидат купувач се яви новият собственик на “Кремиковци” Прамод Митал. Сделката обаче не  бе осъществена, заради острата реакция на населението, че теренът ще бъде даден “без пари”.

Кметът на Елин Пелин стана публично по-известен и заради бедствените наводнения в общината през 2005 г., когато поиска от правителството пари за преодоляване на щетите.

От общината в Елин Пелин заявиха, че семейство Янкови ще бъдат подпомогнати в този труден за тях момент. Желание за подкрепа са изразили бизнесмени и организации, съпричастни на трагедията на семейството.

В Елин Пелин е обявен тридневен траур.

Споделяне

Още по темата

Още от България