Версиите за убийството на съпруга на "Мис България 1998" Наталия Гуркова

Джордже Михайлович

От отмъщение на сръбската мафия до провалена сделка с наркотици – версиите за убийството на Джордже Михалевич, съпруг на "Мис България 1998" Наталия Гуркова са няколко. Това разказа разследващият журналист Манди Уинър пред бТВ, която първа съобщи за разстрела.

Инцидентът стана в понеделник вечерта в Йоханесбург, Южна Африка. Джордже Михалевич, наричан от приятелите си Джордж Холивуд, заради чара му и страстта му към лъскавия живот, е черногорски бизнесмен. За бизнеса му през годините има много съмнения за връзки с подземния свят. На светло е търговията му с диаманти и имоти, а в тъмната част е връзката му с чешкия мафиот Радован Крейчир.

В България Михалевич стана известен след пищната си сватба с Наталия Гуркова. Двамата имат две деца. Преди пет години Гуркова напусна Южна Африка и се върна с децата си у нас.

Версиите за убийството

В понеделник вечерта Михалевич беше разстрелян в колата си на светофар от двама мотористи.

Първа за убийството му съобщи разследващата журналистка в Южна Африка – Манди Уинър. Тя казва, че до момента е говорила с много от разследващите полицаи и има няколко версии за убийството, но все още няма ясно определен мотив.

Една от теориите е, че престъплението е свързано със случващото се около сръбската мафия в Южна Африка. През последните три-четири месеца имаше две убийства на видни сърби, които Джордже Михалевич е познавал. Те са убити в Йоханесбург при подобни обстоятелства – в автомобили спрели на светофари от стрелци на мотори. Случаят с Михалевич е третият подобен инцидент, посочва Манди Уинър.

Освен това, един южноафрикански шпионин, замесен в подземния свят, на име Джордже Дарманович, е бил убит в Нови Белград преди няколко месеца. Една от версиите е, че убийството на Михалевич може да е отмъщение за случилото се, казва Уинър.

По думите ѝ друга лансирана версия е свързана с провалена сделка с наркотици. Има и теория, че са убили грешния човек, търсили друг, който е карал същата кола.

"Знам, че полицията има информация от свидетели и източници за това кои смята, че са били убийците, но не са обявили нищо все още за мотива, защо Джордже е бил убит", казва Манди Уинър. По думите ѝ от 10 години тя прави репортажи по наказателни дела, предимно за убийства и по-конкретно участието на източноевропейци в подземния свят в Южна Африка. 

Срещата на журналистката с Михалевич

Манди Уинър разказва, че е имала среща с Джорде Михалевич през 2012 - 2013 г., когато е имал бизнес в Сандтън в Йоханесбург, което е главният бизнес район в града. Той е купувал златни бижута и диаманти и ги е препродавал.

"Поисках да се срещнем, защото по това времето работеше с известен чешки беглец, който беше дошъл в Южна Африка – Радован Крейчир, въвлечен в поредица криминални случаи в Южна Африка. По същото време един от близките му приятели, Крис Куремитис, известен като Мистър Биг, бе убит при покушение на сватба, по много подобен начин – мъже на мотор наближили, той бил в луксозен автомобил, убили го и му откраднали часовника", обяснява журналистката.

Тя посочва, че Джордже Михалевич е бил много приветлив, дружелюбен и чаровен мъж. "Беше много от типа изкусни мъже, винаги добре изглеждащ, но беше много дружелюбен и открит за бизнеса си. Настояваше, че не е замесен в каквито и да било криминални дейности", казва Манди Уинър. 

Бизнесът на Джордже Михалевич в Южна Африка

Има много различни истории за това с какво се е занимавал Джорде Михалевич в Южна Африка, разказва журналистката.

"Някои са твърдения – например един от съдебните следователи в Южна Африка, разследвал подземния свят, казва, че Михалевич е изкупувал крадени вещи. Купувал Ролекси и скъпи часовници, откраднати при отвличания или кражби на автомобили, или при влизания с взлом в домове. Това е едно от обвиненията, че се е занимавал с престъпни деяния.Имаше обвинения също така за пране на пари, в един момент беше арестуван за укриване на данъци в размер на 30 млн. южноафрикански ранда или около 3 млн. долара. Това е още едно обвинение, но важното е, че всъщност никога не е бил осъждан за каквото и да било. Имаше много обвинения, но бяха оттегляни и никога не е осъждан за нищо", казва Манди Уинър. 

Тя не знае колко богат е бил Джорде Михалевич, но е харчил много пари за луксозни коли. "Една от дейностите му беше да върти нощен клуб, а колата, която е карал, когато е бил убит, е била много скъпа кола. Един от другите частни следователи, с които говорих, каза, че харесвал да харчи пари за коли, водел живот малко като плейбой, но не мога да ви дам точна цифра, измерваща богатството му", каза Манди Уинър.  

Тя уточнява, че през последните 5 години не е живеел постоянно в Южна Африка.

Връзката на Михалевич с Радован Крейчир

Радован Крейчир е чех. Той пристигна в Южна Африка през 2007 г. По това време се издирва с червена бюлетина на Интерпол. Иска политическо убежище в Южна Африка. Докато тече процесът, Крейчир започна бизнес в Йоханесбург. Има много пари – купува си палат и скъпи коли. Чрез Джордже Михалевич, Крейчир се запознава с много други бизнесмени.

"Всъщност накрая Крейчир почти открадва бизнеса на Михалевич и го превзема – отваря много подобен бизнес в друг край на Йоханесбург, в Бедфордвю, именно където Михалевич беше убит в понеделник между другото. Крейчир се замеси в много корупция, почнаха да умират много хора, имаше много убийства в подземния свят между 2012 и 2014 г.", разказва журналистката.

Отвличането на бащата на Джордже Михалевич

През 2012 г. бащата на Джордже Михалевич – Петър е отвлечен и измъчван с чук, каза Манди Уинър. По думите ѝ той е бил тежко пребит и по-късно е починал.

"Тогава се предположи, че може би Крейчир стои зад случилото се, заради пропадналите взаимоотношения между него и Михалевич покрай бизнеса. Михалевич излезе пред медиите и каза, че не е истина. Според мен, обаче след отвличането на баща си, Михалевич реши да напусне страната и да се върне в България със съпругата и децата си и да живее там. Но той се е връщал много пъти през последните години", посочи журналитката.

Тя не знае дали съпругата на черногореца – Наталия Гуркова е била отвличана в Южна Африка, каквато информация се появи в някои българските медии.

"В Южна Африка има много престъпност, има поредица от инциденти с отвличания и кражби на автомобили, и въоръжени кражбии грабежи. За съжаление, именно това е причината хората обикновено да искат да имигрират – това е напълно възможно, не съм сигурна, но най-вероятно това е причината – притеснявал се е от престъпността около младото семейство и затова е избрал да имигрира", каза Манди Уинър.

Тя смята за малко вероятно Радован Крейчир да е въвлечен в убийството на Джордже Михалевич. Чехът в момента е в затвора в Южна Африка и е държан при строг тъмничен режим, заради неуспешни опити за бягство. В момента Крейчир е подсъдим за поръчителство на убийство на частен следовател и полицай от затвора. 

Джордже Михалевич е бил добър и обичащ баща

В края на разговора журналистката от Южна Африка казва, че убитият Джордже Михалевич е бил добър и щедър човек. "Имал е малки деца и прекрасна съпруга и много хора споделят в социалните мрежи колко добър и щедър човек е бил, че не е бил замесен в никакви престъпни дейности", казва Манди Уинър.

"Това е трудното за нас, като медии. Винаги има и тази страна на хората, която невинаги бива споделена, защото винаги очакваме най-лошото. Това е важно нещо, често за един човек има две гледни точки, които невинаги се виждат. Той е пример за това, бил е семеен човек, много добър, който може да се е бил замесил с грешните хора", завършва разговора с журналистката.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?