Версия: Красьо контактувал с магистрати, за да ги компрометира

До седмица-две ще е ясен целият от списъкът от магистрати, контактували с "кадровика" на съдебната система Красимир Георгиев - Красьо Черния. Това обяви във вторник градският прокурор на София Николай Кокинов. Той добави, че в прокуратурата постъпват постоянно нови данни по случая и има вероятност да изскочат имената на още магистрати.

Градският прокурор каза, че се работи по всички възможни версии, включително и по такава – Красьо да е контактувал с магистратите, за да ги компрометира. Според Кокинов до две-три седмици разследването ще приключи.

От началото на скандала до момента публично са обявени иманата на 18 магистрати, контактували с Георгиев. Петима от тях бяха назначени на ръководни постове в съдебната система, а други трима бяха членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Т.нар. "правителство на съдебната власт" вече образува няколко дисциплинарни производства, като се очаква те да се увеличат.

Трудно е да се каже засега дали зад Красьо има и други хора, заяви Кокинов и уточни, че прокуратурата към момента се интересува от магистратите в списъка на Красьо, а не от политиците и полицаите.

Кокинов намекна, че прокуратурата проверява и телефонните разпечатки на съпрузите и съпругите на магистратите, защото има вероятност част от ползващите услугите на брокера да са говорили от телефоните на половинките си.

Плевенският бизнесмен Красимир Георгиев, известен като "черничък човек с ланци", е разследван заради твърдения, че уреждал срещу рушвети ръководни постове в съдебната власт.

Нито един от членовете на ВСС или висши магистрати, които подадоха оставки, след като имената им лъснаха в списъка с телефонните разпечатки на Красьо, не признава да е извършил нещо нередно или да е уреждал постове.

Споделяне

Още по темата

Още от България