Версия за пожара в Благоевград: 43 годишен запалил с бензин ел. таблото на нощен клуб след като бил изгонен

Архивна снимка - събота - БГНЕС

Има задържан за причиняване на пожара, който избухна в центъра на Благоевград вчера и засегна сериозно култовата сграда "Купола", съобщи на брифинг районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки.

"Купола" наричан от благоевградчани "Шапката на Франциско", бе построен за посещението на дипломатическия корпус през 1987 г. Съседните сгради също. В сградата в момента се помещава клон на банка, както и залепените за нея нощни заведения, магазини и офиси.

Задържаният

Задържаният е 43-годишен от Дупница. Същата вечер той е бил в нощен клуб, но е притеснявал персонала, заради което е изведен от охраната на заведението. Час по-късно се връща, след като вече нощният клуб е затворил.

"Мъжът задявал сервитьорка в бара, помолен е от охраната да напусне. След час се е върнал с шише бензин, лиснал го върху електрическото табло на входа на "Балкантон" и избягал към дупнишко село", обясни прокурор Ковачки.

След извършване на палежа се укрива в Дупница, както и в едно от околните села, а впоследствие е заловен в близост до ГКПП "Калотина".

Заподозреният за палежа е извадил СИМ-картата на телефона, за да не бъде проследен, но въпреки това е установен и задържан. Същият работи в Англия, няколко лица са му помагали да не бъде открит, обмисля се дали и на тях да не бъде повдигнато обвинение за тези им действия.

"Извършителят е идентифициран от записите на камерите към общинската охрана, най-големи са щетите върху банковия клон", каза кметът Илко Стоянов.

Щетите върху обектите ни са големи, обясниха Иванка Благоева - собственик на магазин за захарни изделия и Красимир Цуцаков, съдържател на пиано-бар "Балкантон", от чието залято с бензин електрическо табло е тръгнал пожарът. Предстои да бъде освидетелстван и задържан до 72 часа.

Пожарът

Сигналът за пожара е подаден около 6.40 часа сутринта в събота.

В продължение на часове около двадесет и пет пожарникари с шест пожарни автомобила се борят с огнената стихия, която обхвана сградата на "Купола", в която се намира офис на банка, както и залепените за нея сгради, в които има нощно заведение, офиси и магазини.

Пожарникарите успяха да спрат огнената стихия, преди да достигне до жилищните сгради, които също са прилепени до "Купола".

Евакуирани бяха всички хора от жилищните сгради, които са в периметъра на пожара. Няма пострадали хора.

По неофициална информация, разпространена още в събота, огънят е тръгнал към 6.30 ч. от нощен клуб "Балкантон". След това, въпреки 4-те пожарни, включително и авто-стълба, пожара обхвана и унищожи напълно "Купола".

След "Балкантон" са засегнати още нощен клуб "ДъФейс" и ресторант "Дриймс".

Споделяне

Още по темата

Още от България