Весела Лечева: БСП ще се върне в НС, когато се върнат отнетите права на българите

Весела Лечева, Снимка: БГНЕС

"БСП ще се върне в пленарната зала, когато видим, че този парламент е в състояние да води смислен дебат, не се занимава с жълтории, под паравана на евродирективи не се прокарват лобистки закони и когато се върнат отнетите изборни права на българските граждани".

Това заяви пред бТВ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева.

Тя подчерта, че за левицата е важно да се следват законите на страната - да се въведе машинното гласуване, да започне процедура за избор на ЦИК, да се върнат преференциите.

Весела Лечева обясни, че с напускането си на парламента БСП е дала знак на управляващите, че начинът, по който се променят изборните правила и се отменят вече дадени права на българските граждани, е в разрез с очакванията на обществото. "Въпреки 16 часа дебати в пленарна зала нашите аргументи не дадоха резултат. Единствената възможна крачка, за да ги накараме да чуят, че не сме съгласни с този начин на действие, беше напускането на парламента", обясни тя и допълни, че това работи и припомни, че вече два пъти, излизайки от НС, аргументите на левицата биват чути.

Весела Лечева заяви, че с напускането си на парламента БСП даде знак и към всички демократично настроени организации и политически партии за правовия ред в държавата.

"Ако парламентът нямаше толкова ниско доверие, не излъчваше толкова дефектни закони и беше в крак с дневния ред на хората, нямаше да водим този разговор и БСП нямаше да го напусне", коментира тя.

Лечева каза, че според последни проучвания ниското доверие на българските граждани в изборния процес е тревожно. "Това, което направи управляващото мнозинство в последните дни и седмици, е промяна на правилата - отмени права на българските граждани. Това не гарантира достоверността на резултатите на изборите", каза още тя.

Според нея това, че 65% от българите не вярват на резултатите от изборите, означава, че процесът е опорочен. "Като законодатели сме длъжни да дадем възможност на тези, които са ни избрали, свободно, честно и открито, да дадат своя вот", подчерта зам.-председателят на ПГ на левицата.

Весела Лечева припомни, че БСП е взела решението за напускане на парламента на заседание на своя национален съвет, защото партията е демократична, а не е функция на един човек.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?