Веселин Близнаков: Изоставаме в модернизацията на армията с 20-30 години

Веселин Близнаков: Изоставаме в модернизацията на армията с 20-30 години

Изоставането в модернизацията на българските въоръжени сили е много голямо, от порядъка на 20-30 години, заяви пред журналисти в петък в Бургас министърът на отбраната Веселин Близнаков при официалното посещение на фрегатата “Дръзки”. Тя се завърна от мироопазваща мисия на ООН в териториалните води на Ливан.

Според министъра изоставането засяга и модернизирането на военноморските сили. Той уточни, че единствено фрегата “Дръзки”, която бе закупена на старо от Белгия, е оперативно съвместима с плавателните съдове на военноморските сили на съюзниците от НАТО.

Близнаков коментира, че се полагат сили за модернизация, но това се прави съобразно държавния бюджет и икономическите възможности на страната. Това ще бъде един от приоритетите на страната за следващата година, каза още той.

Участието на “Дръзки” в мисията в Ливан струва 2,8 млн. лв., които са платени от държавата, съобщи Близнаков. Той допълни, че се подготвя меморандум, който е на етап съгласуване и на неговата основа се очаква да бъдат възстановени част от средствата или цялата сума от ООН. След съгласуването меморандумът ще бъде ратифициран и от парламента.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?