Веселин Пенгезов осъди в. "Уикенд" на 50 000 лева за клевета

Веселин Пенгезов, Сн. БГНЕС

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов е осъдил за клевета издателите на вестник "Уикенд" - "Ню медия груп" пред Софийския градски съд. Съдът е присъдил 50 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди. Според съда публикуван във вестника материал е унизил достойнството на Пенгезов, накърнил е авторитета му и го е накарал да се почувства изолиран от колегите си.

Новината бе съобщена първо от самия Пенгезов, но без да споменава за кой вестник става дума. "Осъдих ги за разни щуротии – че съм имал палати, че съм препрал 100 млн. лв. на някакъв си Ковачки, че съм съдия на мафията, потулил съм кражби за 100 млн. лв.", обясни председателят на САС.

Въпросният материал излиза през ноември 2011 година и е със заглавие "Пенгезов – съдията на мафията", припомня сайтът "Правен свят". В материала се твърди, че магистратът е "потулил кражба за 100 милиона" и още, че "скандалният висш магистрат живее в палат, вдигнат с тлъсти рушвети", както и че "само ден след присъдата на Ковачки, лично Веселин Пенгезов променил постановление, с което се нарежда конфискация на имуществото на енергийния крал", "успял да въздейства на прокуратурата и така не били повдигнати обвинения за източени 30 милиона лева от фиктивни сделки на Ковачки с въглища, които са платени от държавния бюджет".

След всички тези "факти", в публикацията във в. "Уикенд" се заключава, че "новите сигнали за далавери на Веселин Пенгезов затвърждават образа на висшия магистрат като съдия №1 на мафията", "в последните 5-6 години Пенгезов се забърка в няколко корупционни скандали", а "за несметните богатства на генерала се носят легенди и то още преди дъщеря му Ана да бъде разкрита като собственик на палат в Панчарево, точно копие на Белия дом".

Председателят на САС води дело срещу в. "Уикенд" за "непозволено увреждане" по смисъла на Закона за задълженията и договорите. Той настоява, че публикацията е предизвикала негативни коментари по негов адрес, имала широк отзвук в обществото, защото изданието е с тираж 324 000 броя.

В жалбата му, цитирана от "Правен свят", се твърди, че е засегнат неговият "професионален авторитет, граден с години, опетнено било името му на съдия, а голяма част от колегите му се усъмнили в професионалната му почтеност и това променило отношението им към него, вследствие на което се чувствал изолиран" .

Издателят на "Уикенд" "Ню медиа груп" АД, оспорва исканото от Пенгезов обезщетение и основанията за иска.

По време на делото са разпитани двама семейни приятели на Пенгезов - Веско Стаменов и Севдалин Мавров, който е съдия във Върховния касационен съд.

Съдия Мавров заявил, че познава Пенгезов от 20 години, а статията се отразила негативно на психическото състояние на председателя на САС, макар че той не го показвал пред всички, а само пред много близките си приятели.

Освен това Пенгезов се притеснявал за по-малката си дъщеря, която е ученичка. Той не знаел как нейните съученици ще погледнат на "дъщеря на един съдия на мафията, съдия, който урежда дела и който е корумпиран". Мавров казал още пред съда, че статията се коментирала в цялата Съдебна палата в София, а последиците от нея продължават и сега, защото публикацията продължава да се коментира при всяко събиране.

Веско Стаменов пък изтъква, че Пенгезов се почувствал огорчен и засегнат.

В крайна сметка съдът приема, че по делото безспорно е доказано чрез свидетелски показания, че в. "Уикенд" е публикувал статия, в която "фактите и обстоятелствата не отговарят на действителността". Затова съдът я намира "за неприемлива и изразеното в нея – за недоказано".

"Авторът на статията е засегнал ищеца като човек и личност, унизил е неговото достойнство, накърнил е авторитета му както в личен, така и в професионален план... ищецът е понесъл неимуществени вреди", се казва в мотивите на съдия Асен Воденичаров от СГС. Той осъжда в. "Уикенд" да плати на Пенгезов исканото обезщетение в размер на 50 000 лева и направените разноски по делото от 3450 лева.

Решението на СГС може да бъде обжалвано, но тъй като Пенгезов е председател на горестоящия съд, то най-вероятно ще се гледа от друга апелативна инстанция.

В четвъртък Пенгезов обяви, че парите от обезщетението ще дари на районния прокурор на София Александър Налбантов, който страда от тежко онкологично заболяване и се нуждае спешно от допълнителни средства за лечението си.

Веселин Пенгезов бе освободен от председателския пост в САС от Висшия съдебен съвет (ВСС) в средата на януари 2011 г заради замесване на името му в скандала с евтини имоти за магистрати в Приморско. Впоследствие обаче беше върнат на поста от Върховния административен съд, който не намери доказателства за неговото лично участие в действията на дъщеря му.

Пенгезов попадна в центъра на скандала, след като се установи, че право на строеж като "социално слаба" е получила дъщеря му Ана Пенгезова. Срещу 2200 лева тя е придобила право да строи върху общински имот с площ от 563 кв.м. до морето.

Самото назначение на Пенгезов и резервите на много магистрати към него предизвикаха и реакцията на Брюксел, който поиска изрични разяснения от правосъдния министър за кадровата политика в съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?