Веселин Пенгезов пое апелативния съд тихо и на тъмно

Веселин Пенгезов пое апелативния съд тихо и на тъмно
Без да бъде официално представен пред съдиите от Софийския апелативен съд (САС), новоизбраният му председател ген. Веселин Пенгезов във вторник встъпи в длъжност. Това стана ден, след като Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Даниела Атанасова и Ирина Петрова, които кандидатстваха за поста и оспорваха избора на досегашния военен съдия.

Пенгезов е подписал указ за встъпване в длъжност при председателя на Върховния касационен съд ( ВКС) Лазар Груев, който бе номинирал за поста Даниела Атанасова. След това встъпилият в длъжност е бил представен на секретарката си.

Решението на ВСС да предпочете Пенгезов предизвика възмущение и недоволство сред повечето апелативни съдии. Те бяха подкрепени и от Съюза на съдиите, и от авторитетни граждански организации, които отново нямаха друг изход, освен да потърсят съдействие от Брюксел срещу "дефектиралата кадрова политика" на ВСС.

ЕС още преди месеци предупреди, че следи отблизо кадруването по върховете на съдебната власт, която е остро критикувана за продължаващите слабости в българското правораздаване.

Недоволните от избора на Пенгезов изтъкнаха, че магистратите Атанасова и Петрова имат дългогодишна практика в САС и са по-подходящи за поста, докато спрямо Пенгезов са налице редица въпроси, включително липса на опит в цивилното правораздаване и съмнения за корупция (които не бяха доказани – бел.ред.).

Според ВАС Пенгезов напълно отговаря на законовите изисквания за шеф на САС. В решението се припомня, че преценката за необходимите професионални и нравствени качества се прави единствено от ВСС, не подлежи на съдебен контрол, а и никой от кандидатите не е възразил срещу атестациите.

Докато траеше процедурата във ВАС, която подлежи на обжалване пред петчленен състав, апелативният съд имаше и.д. председател.

Миналата седмица обаче бяха обнародвани промени в Гражданско-процесуалния кодекс, който променят разпоредбите в Закона за съдебната власт, така че пред Пенгезов на практика вече нямаше проблем да поеме поста. Дори това се очакваше да стане още преди ден.

ВСС пък не отчете конфликт на интереси при участието на свои членове във ВИП-партито на Пенгезов, проведено в деня, когато 17 души загинаха в катастрофа край Ямбол и правителството призова за въздържане от увеселителни мероприятия.

Споделяне

Още по темата

Още от България