Веселин Топалов пред разследване за нечестна игра

Веселин Топалов пред разследване за нечестна игра

Асоциацията на професионалните шахматисти (ACP) е готова да инициира разследване по подозренията, че бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов редовно играе с помощта на подсказванията на мениджъра си Силвио Данаилов. Това съобщи в четвъртък руското електронно издание Газета.ру.

Данаилов вече е подал жалба за клевета в съда, съобщава изданието и допълва, че скандалът продължава да набира скорост в международните шахматни среди.

Повратен момент в спортната кариера на българина можа да стане провелият се през януари миналата година турнир в холандския град Вайк ан-Зее, на който местен шахматен фен заснел с камера част от партията на Топалов с украинеца Василий Иванчук. Според запалянкото, когато Топалов изпадал в сложна игрова ситуация, неговият мениджър Силвиа Данаилов започвал постоянно да снове между залата и фоайето. Връщал се на мястото си точно срещу Топалов и започвал да му дава знаци – кашлял, пипал се по лицето и др.

Тези подозрения не се споделят за първи път, отбелязва Газета.ру. Електронното издание напомня, че неотдавна в германския вестник “Зюддойче цайтунг” същото подозрение е споделил и международният шахмайстор Мартин Брайтигън. 

По време на турнира във Вайк ан-Зее вече тази година, на който Веселин Топалов раздели първото място с Левон Арунян и Тимур Раджабов, той бил забелязал подозрителното, според него, поведение на Топалов и Данилов. “Всеки, който ги наблюдава на втори или трети турнир, остава с усещането, че между двамата има явен невербален контакт”, твърди Брайтигън.

За странното поведение на Топалов и Данаилов в интервю за индийското издание DNA разказва и британският гросмайстор Найджъл Шорт, който през 2005 г. е бил официален коментатор на шампионата в аржентинския град Сан Луис, където българинът спечели с феноменален резултат.

Газета.ру се позовава и на Владимир Барски, треньор на Александър Морозевич, който в публикация отбелязва неестествените, според него съвпадения на ходовете, направени по време на партиите от Веселин Топалов, с тези, които се предлагат в компютърни програми.

Руското електронно издание споменава и многократно коментирания мач между Топалов и Крамник. Тогава руснакът поиска да се издигне преграда между играещите и зрителите. Лишеният от помощ Топалов загуби две от четирите стартови партии, а след това обвини руският гросмайстор в “често ходене до тоалетната”. Изданието напомня, че Топалов и Данаилов настояват, че именно руснакът е използвал нечестни методи в играта.

Но ако странностите в поведението на Крамник бе забелязал само Топалов, то за странностите в поведението на българите говори целият шахматен свят, което застави Асоциацията на шахматните професионалисти да отиде към решителни мерки, продължава изданието. И едно от доказателствата за мошеничество може да стане видеозаписът на холандския запалянко.

“Забелязах, че един висок човек в залата за зрителите се държи много подозрително”, разказва авторът на записа. “После разбрах, че това е Силвио Данаилов, мениджър на Веселин Топалов. Той постоянно влизаше в залата, после излизаше, а навън ползваше мобилен телефон. После заставаше в ъгъла, откъдето можеше да вижда Топалов, покашляше и правеше други неща, които приличат на знаци към Топалов. Забелязах, че никой не се разтревожи особено от това, макар че знаците бяха съвсем видими”.

Газета.ру цитира и коментара на Силвио Данаилов: “Не помня какви жестове съм правил. Мисля, че това просто е отмъщение, защото някои не могат да се примирят с първото място на Топалов”. Мениджърът на Топалов вече е подал иск в съда срещу германския вестник, откъдето тръгна скандалът, и е готово да съди и холандския запалянко. “Приказките за нечестната игра на Топалов са лъжа, идиотизъм и спекулации”, заявява Данаилов, цитиран от електронното издание.

Споделяне

Още от България