Веселин Вучков: Излизането на ГДБОП от МВР е изключително недалновидна стъпка

Веселин Вучков

Излизането на ГДБОП от МВР е изключително недалновидна стъпка, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш заместник–министър на вътрешните работи Веселин Вучков.

Този законопроект е вреден за националната сигурност и юридически е недостатъчно добре подготвен. За това ги призовавам да го оттеглят и да се направи едно класическо обществено обсъждане с прокуратура, МВР, ДАНС и неправителствения сектор. Парламентарният контрол също е поставен под опасност, защото когато една полицейска структура със специфични функции бъде извадена от МВР и бъде подчинена на една агенция, която е на пряко подчинение на министър – председателя, тя не може да бъде подлагана на парламентарен контрол всяка седмица, обясни Веселин Вучков пред БНР в неделя.

Според депутата от БСП Атанас Мерджанов обаче предвидената в новия правилник за организацията и дейността на парламента комисия за контрол над специалните служби ще осигури контрол над ГДБООП. Той подчерта, че не става въпрос за закриването на една специална служба, а за нейното преместване там, където ѝ е мястото.

Тъй като има, по думите на министъра, доста припокриване на функции и ангажименти между ГДБОП и криминална, и икономическа полиция, и няма никакви опасения, че тези функции по закон ще бъдат нарушени. В крайна сметка, се цели едно регламентиране на функциите, каза Мерджанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България