Без да е наясно дали коалиционната формула ще определи и заместниците му

Веселин Вучков ще реформира реформата на Йовчев в МВР

Земеделецът Ненчев ще се бори за честта на пагона и ще следва пътя на Шаламанов в МО

Веселин Вучков и предшественика му Йордан Бакалов. Сн.: БГНЕС

Новият вътрешен министър Веселин Вучков, който бе заместник на Цветан Цветанов в първия кабинет "Борисов", заяви като свое първо намерение отстраняването на промените в Закона за МВР (ЗМВР), прокарани от предшественика му в правителството на БСП и ДПС – Цветлин Йовчев.

 

Така, служителите на силовото ведомство ще станат свидетели на поредната реформа на реформата, която в случая ще възстанови ситуацията отпреди идването на власт на кабинета "Орешарски".

 

"Аз съм един от критиците на новия Закон за МВР, който влезе в сила преди по-малко от половин година. Според мен той не е добър, провокира дисбаланс в системата, раздвоява някои служби и администрация. Той прави по-трудно управлявана и самата система на МВР", заяви Вучков в петък по време на церемонията по встъпването му в длъжност на мястото на служебния министър Йордан Бакалов.

Военният министър Николай Ненчев, от своя страна, даде заявка да придвижи към Народното събрание (НС) програмата за модернизация на армията, изготвена от служебния му предшественик Велизар Шаламанов.

 

Изявлението на новия МВР шеф за предстоящи промени в закона не е изненадващо предвид записаното в програмата на новите управляващи връщане на ГДБОП от ДАНС във вътрешното министерство. Очаква се поредната реформа в сектора да включи и връщането на правомощието на президента – да назначава главния секретар на МВР, което му бе отнето от предишния парламент.

 

Главният секретар едва ли ще довърши мандата си до 2018 г.

 

В края на май депутатите от 42-ото НС решиха на най-висшия професионален пост в системата – този на главния секретар, да бъде назначаван кандидат, предложен от министъра с решение на правителството, а не както бе преди това – с указ на президента. Разписан бе и негов мандат за срок от 5 години, което формално гарантира поста на настоящия главсек Светлозар Лазаров до 2018 г.

 

Той обаче едва ли ще остане за дълго на тази длъжност, коментираха пред Mediapool депутати от новото мнозинство. Намеренията на новите управляващи са, ако Лазаров не се съгласи сам да напусне ръководната длъжност в МВР, да бъде принуден да го стори с очакваните промени във ведомствения закон.

 

В момента в ръцете на главния секретар на МВР е съсредоточена цялата оперативна власт в министерството, включително и правомощието да уволнява и назначава шефовете на полицейските дирекции.

 

"Ще прокарам много категорична разграничителна линия между политическо и професионално ръководство. То е важно за системата особено в тези тежки времена", лаконичен бе Вучков в петък, отговаряйки на призива на Бакалов да продължи линията на деполитизация на системата.

 

"Ако вие наистина продължите и успеете да оценявате хората, които са служители в системата на МВР, само и единствено по това какво умеят да правят, как го правят и как постигат резултати в борбата срещу престъпността, системата ще се отблагодари и на политическите сили, и на самите политици", заяви преди него Бакалов.

 

Новото ведомствено ръководство възнамерява да премахне и друга промяна от времето на Йовчев – кариерното израстване в системата да зависи изцяло от субективната преценка на преките и по-висши началници на служителите. Новият ЗМВР премахна конкурсите при повишение или преназначаване, както и задължението районните и окръжните прокурори всяка година да поставят оценки на местните разследващи полицаи и се очаква тези регламенти да бъдат възстановени отново.

По този повод Вучков коментира в петък, че разчита на подкрепата на мнозинството в парламента, с чийто гласове бе избрано второто правителство на Бойко Борисов. Заяви обаче, че все още не е наясно с какъв политически кабинет ще работи в МВР, тъй като управляващите не са уточнили дали коалиционната формула между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ ще прокара квоти при назначаването на заместник-министрите.

 

Борисов проявил "особено отношение" към плановете на земеделеца Ненчев

Новият военен министър, председателят на БЗНС Николай Ненчев, пък междувременно обяви при предаването на властта, обръщайки се към военните: "По възможно най-ясен и категоричен начин ще защитавам всеки един от вас, честта на пагона".

Той благодари на предшественика си Велизар Шаламанов, който направил много за изминалите три месеца и даващ му изключително добро наследство, към което новият министър по най-ясен и категоричен начин ще се придържа.

Шаламанов подготви визия за развитието на сектора, която предвижда мащабно превъоръжаване и прекъсване на зависимостта от Русия в сектора на отбраната. Премиерът Бойко Борисов обаче още в аванс даде да се разбере, че не е готов на мащабни харчове за ново въоръжение.

Ненчев заяви, че вярва в екипността и обеща да бъде последователен и предвидим в политиката, която ще води оттук насетне. Той каза, че вече е представил приоритетите си на министър-председателя Бойко Борисов.

"Борисов прояви особено отношение към всичко онова, което аз вече предварително имах като информация и споделих с него", заяви новият военен министър.

Велизар Шаламанов от своя страна каза, че МО има нужда "точно от човек като вас – със солидна биография, доказал своята честност, последователност, своята демократичност, лидер на партия, която винаги е устоявала демократичните ценности". Той "заръча" на Ненчев да придвижи националната програма за превъоръжаване към парламента, за да получи необходимата ресурсна поддръжка.

Споделяне

Още по темата

Още от България