Весо Брадата или как прокуратурата търси връзката на Васил Божков с протестите

Арестуваният ресторантьор Веселин Денков е съветван да "пусне от баницата", за да си реши проблемите

ресторант Воденицата

"Защо не пуснеш малко от баницата, за да си решиш проблемите?". Този съвет през посредници многократно е получавал бизнесменът Веселин Денков, който сега се намира в ареста, обвиняван като участник в организирана престъпна група за рекет и изнудване. Прокуратурата се опитва да изгради образа на Денков като човека на Васил Божков, който финансира протестите срещу правителството и главния прокурор. Това става ясно от разказа на неговия адвокат Стоимен Чакалов пред Mediapool.

Веселин Денков е един от сравнително известните софийски бизнесмени, познат в своите среди и като "Весо Брадата" и "Весо Воденицата", по името на ресторанта му "Воденицата" в полите на Витоша. Той е развил сериозен бизнес с няколко известни ресторанта и небанковата финансова къща "Маршал кредит груп". На 1 септември Денков изненадващо е задържан на граничния пункт "Калотина" на връщане от ваканция, като с него е била дългогодишната му приятелка Ивайла Бакалова.

Още на 3 септември, два дни след ареста, прокурорската версия около новото дело на Веселин Денков е публикувана във вестник "24 часа". Специализираната прокуратура сочи за главни действащи лица в бандата за рекет и изнудване Ивайло и Александър Георгиеви (баща и син), известни като Пифа и Малкия Пиф. Те са собственици на заложни къщи предимно в кв. "Люлин”. Освен тях в групата влизали още няколко човека.

Според спецпрокуратурата бандата действала от януари 2018 до 28 август 2020 г., когато Пифовете бяха арестувани при акция на спецпрокуратурата и антимафиотите от ГДБОП. Тайни и явни свидетели, общо десетина на брой, разказали пред спецпрокурорите, че заложните къщи на Иво Пифа работили с пари на Весо Брадата, съобщава изданието.

"Той бил с голямо влияние и уверявал приближените си, че в случай, че някой от тях бъде задържан, ще го измъкне на следващия ден", твърдял друг свидетел на прокуратурата.

Свидетелите на прокуратурата явно надценяват влиянието на Денков, защото от години той не може да се реши проблемите с прокуратурата.

Новото дело, Васил Божков, ромите и протестите

"Предположенията за извършените престъпления от Денков се базират на тайни свидетели и на такива явни свидетели, които разказват историята за рекет и изнудване с "говори се", "твърди се" и "чувал съм" и прочие. Обвиненията са, че става дума за верига от заложни къщи, които са изнудвали своите клиенти. Финансирането на заложните къщи е осигурявано от фирмите на Денков, който имал мащабен бизнес. Интересното е, че събраните доказателства досега не са достатъчни дори за публикация в някоя от по-специфичните медии. Сещате се за кои говоря", казва адв. Чакалов.

Той допълва, че "абсолютно всички свидетели са на принципа копи-пейст под индиго".

По-големият проблем е какви задни мисли има държавното обвинение, срещу чийто недосегаем началник е насочен гражданският протест. Повечето свидетели по делото за рекет и изнудване в "Люлин" са питани протестите.

"Очевидно това е скритият подтекст. Денков се бил се срещал с ромски лидери да участват в протестите. Всички виждаме протестите и там ромски групи няма. Такива се срещат обикновено при контрапротестите", коментира адв. Чакалов.

Другата търсена връзка е с укриващия се в Дубай бизнсемен Васил Божков. Когато на свидетелите по това дело се прави разпознаване, една от показваните снимки е на Васил Божков. Веселин Денков никога не е имал нещо общо с Божков, включително общ бизнес, казва неговият адвокат.

Твърдяната връзка на Пифовете с Денков е небанковата кредитна институция – "Маршал кредит груп". Тази фирма има лиценз да предлага кредити, а Денков е неин мажоритарен собственик. Имало е няколко случая, в които клиенти на "Маршал" са търсели кредити срещу материални залози и са били препращани към заложна къща. Имало е един случай на клиент, който е искал ипотечен кредит от заложна къща и е бил пратен към "Маршал". Този кредит е погасен успешно и е приключен.

"Това е единствена допирателна със заложните къщи. Няма някакво предварително знание на Денков, някаква структура, разпределяне на задачи и друго подобна връзка на Денков със заложните къщи", казва неговият адвокат.

Дай малко от баницата, човек

Най-сериозното досегашно подозрение на прокуратурата към Веселин Денков беше делото за изнудването на убитата Станка Марангозова. Весо Брадата и Иво Масларов (доведен син на Емилия Масларова) са обвинени в изнудване на Марангозова.

Станка Марангозова е разстреляна от моторист на 11 октомври 2019 г. в столичния квартал "Младост". Убийството става пред блока, в който тя живее със съпруга си Динко Геров. Извършителят е стрелял през отворения прозорец на автомобила на Марангозова, докато тя е паркирала. В деня на убийството прокуратурата е внесла обвинения срещу двама души за рекет над Марангозова. В обвинителния акт е посочено, че чрез принуда са ѝ отнети над 860 000 лева.

Приживе Марангозова е подсъдима за измама при доверителното управление на около 1.4 милиона лева, припомня "Биволъ". През свръзани с нея сметки обаче са минали над 60 милиона лева.

"Нейни "клиенти" са много богати хора с възможности, включително се говори за Румен Николов-Пашата и т.н.", разказва адв. Чакалов.

През 2012 г. Марангозова се е свързала с Денков и му е предложила договор за доверително управление, като се е представила за инвестиционен посредник известната фирма "Статус инвест". Проблемът е, че тя е клиент, а не служител на "Статус инвест", казва адв. Чакалов.

"С неистински документи тя се представя за консултант, казва, че има вътрешна информация на борсата, че може да осигури много висока доходност. След като Денков разкрива, че Марангозова няма лиценз, тя му връща парите. След като ГДБОП разбиват Станка Марангозова, което се случва заради Денков, се установява, че през нейните сметки са минали 60 милиона лева. След като започва дело срещу нея, тя под някаква форма започва да сътрудничи на прокуратурата и да им дава информация", казва адв. Чакалов.

От този момент започват проблемите на Денков. Той е обвинен за изнудването на Станка Марангозова, което на три пъти е вкарвано в Специализирания съд, който и трите пъти връща обвинителния акт като изцяло негоден. И досега делото не може да тръгне. Изнудването е за имот за над 800 хиляди лева, а Денков и Масларов са сочени като хората, които са искали от нея да продаде имота и да предаде парите.

"Въпросният имот, за който се сочи, че Денков е изнудвал Марангозова, вече е бил ипотекиран в банка, а след това поставен под възбрана от прокуратурата. Т.е. дори да приемем, че Денков наистина е искал тя да го продаде, то той явно го е правил в полза на банката и на самата прокуратура, а не в нечия друга полза", казва адв. Чакалов.

"На този фон, през всичките тези години Денков е получавал някакви странни послания чрез посредници, че може да му се реши проблеми. Ако можем да направим аналогия с Божков - Васил Божков казва, че е плащал такса "спокойствие" за бизнеса си, докато Денков винаги е отказвал. Никога не е казвана конкретна сума, чрез посредници, използвани са дори известни лица. "Защо не си решиш проблема?", "Защо не пуснеш малко от баницата?"- разказва неговият адвокат.

Проблемите с бизнеса

До този момент "Маршал кредит груп" не е имала проблеми с надзорните органи, но е имала проблеми с ГДБОП. При претърсване на антимафиотите са иззети сървърът и кредитни досиета. "Така се блокира една институция, за която повече от 10 години БНБ не е открила проблеми", казва адв. Чакалов.

В петък вечерта служители на шест институции, сред които Икономическата полиция и Българската агенция по безопасност на храните, се струпват в пълния с клиенти ресторант "Воденицата". Заедно с тях са Регионалната здравна инспекция, Националната агенция по приходите, пожарната и Инспекцията по труда. По това време Веселин Денков е в ареста и не знае какво се случва с другата част от бизнеса му.

"И докато при "Хиполенд" беше открито някакво разминаване от 3-6 лева, то във "Воденицата" и това не е открито", разказва адв. Чакалов. Той обаче не може да разбере каква е връзката на ресторанта със заложните къщи на Пифовете, ромските барони, Васил Божков и в крайна сметка протестите срещу правителството и главния прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България