Вестник "Монд" твърди, че режимът в Сирия е използвал химически оръжия

Вестник "Монд" твърди, че режимът в Сирия е използвал химически оръжия

Френският вестник "Монд" пише, че силите на режима в Сирия са използвали нееднократно химически оръжия срещу бунтовниците в района на Дамаск.

"Химическа атака в Джобар, на входа на сирийската столица. В началото това не прилича на нищо. На нищо зрелищно. Най-вече на нещо, което може да бъде засечено. Такава е търсената цел: когато бойците от Свободната сирийска армия (ССА), стигнали най-близо до Дамаск, разбират, че току-що са били изложени на атака с химически вещества от правителствените сили, е прекалено късно. Какъвто и да е използваният газ, той вече дава своите ефекти, само на неколкостотин метра от жилищни домове в сирийската столица", пише "Монд" в репортаж, поместен на сайта на изданието.

В началото сякаш било паднало кенче "Пепси". "Нямало нито миризма, нито дим, нито дори свистене, издаващо отделянето на отровен газ. След това се появили симптомите. Хората кашлят жестоко. Очите горят, зениците се свиват докрай, зрението се замъглява. Скоро идват дихателните проблеми, понякога остри, повръщанията, припадъците. Най-пострадалите бойци трябва да бъдат евакуирани, преди да са се задушили".

Силите на режима са извършили първата си атака с химическо оръжие в Дамаск на 11 април, твърди "Монд". Един от фотографите на вестника е виждал замъглено и е имал дихателни проблеми в продължение на четири дни след нападение на 13 април.

Репортер и фотограф от "Монд", които са прекарали два месеца под прикритие с бунтовници в и около Дамаск, разказват, че са станали очевидци на химически атаки.

Режимът и бунтовниците в Сирия се обвиняват взаимно в използване на химически оръжия. Инспектори на ООН са в готовност от седмици да проверят тези твърдения на място, но дипломатически спорове и безпокойства за тяхната сигурност бавят влизането им в страната.

Карла дел Понте, член на комисията на световната организация, разследваща възможни правонарушения в Сирия, заяви в началото на месеца, че са събрани доказателства, че бунтовниците са използвали забранения нервнопаралитичен газ зарин. Самата комисия уточни впоследствие, че не е стигнала до категорични заключения по въпроса, а редица западни страни увериха, че няма такива доказателства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят