Вестник на Берлускони обвини Карла Бруни-Саркози в простащина

Вестник на Берлускони обвини Карла Бруни-Саркози в простащина

Италианският всекидневник "Джорнале", собственост на клана Берлускони, обвини първата дама на Франция Карла Бруни-Саркози в простащина, съобщи Франс прес. Причина за реакцията на изданието е отказа на съпругата на Никола Саркози да се се придържа към официалната програма, предвидена от организаторите на срещата на върха на Г-8 в Акуила за съпругите на държавните и правителствените лидери, участващи във форума.

"Госпожа Саркози дезертира най-безсрамно от всички срещи, от срещата на първите дами с папата до срещата им с оцелели и пострадали от земетресението в Акуила. Някой трябва да каже на първата дама, че тази форма на снобизъм у нас се нарича простащина", пише италианското издание.

Карла Бруни-Саркози още преди началото на срещата на върха обяви, че няма да следва програмата за първите дами. Придържайки се към това обещание, вчера тя не разгледа с първите дами Акуила, пострадал тежко от силното земетресение от 6 април тази година, което отне живота на 299 души в италианската област Абруцо.

Италианската преса, главно тази, изразяваща позиции на италианската десница, често критикува Карла Бруни, която е родена в Италия, защото подкрепя бившия италиански терорист Чезаре Батисти, който сега живее в изгнание в Бразилия и за чиято екстрадиция настоява Рим, припомня Франс прес.

В статията на "Джорнале" се допълва, че като се цепи от колектива, Карла Бруни "просто иска да бъде в светлината на прожекторите или да изглежда като най-състрадателната измежду първите дами. Но като се държи така, френската първа дама си остава само най-сексапилната и нищо повече, защото заради нейното държание милосърдието ѝ направо вони".

Карла Бруни-Саркози посети с ден по-късно от предвиденото в официалната програма пострадалия от катастрофалното земетресение от 6 април тази година италиански град Акуила.

В петък тя се срещна с жители на града и огледа разрушените сгради и църкви.

"Дойдох тук, защото искам да помогна на тези хора", каза първата дама на Франция, която е родена в Италия. Карла Бруни-Саркози посети и местна болница, както и пострадалата от труса църква "Светият дух".

Девет от страните, участващи в срещата на върха в Акуила, са обещали "да осиновят" обекти, за чието възстановяване след труса от 6 април да помогнат.

Италианските власти бяха предложили на вниманието на гостите списък с 45 обекта за "осиновяване". Финансирането на възстановяването на тези обекти ще бъде на стойност 300 милиона евро.

Общо за цялата област Абруцо ще бъдат необходими 3 милиарда долара, припомня Франс прес.

Испания ще възстанови испанска крепост, датираща от 1527 година. Франция поема църквата "Санта Мария дел Суфраджо", в сърцето на Акуила, за което ще отпусне 6.5 милиона евро за 4 години.

САЩ ще възстановят църквата на предградието на Акуила - Паганика. Те ще отделят за целта сумата от 4,5 милиона евро. Ще са им необходими 4 години.

Германия ще се заеме с възстановяването на църквата на село Она, за което ще похарчи 3 милиона евро.

Канада ще деблокира 3 милиона евро, за да помогне за възстановяването на университетското градче на Акуила, което също пострада при труса.

Япония ще инвестира средства в изграждането на спортен център в Акуила с 3000 места, ще построи също концертна зала и ще финансира други проекти за подобряване на сеизмичната устойчивост на сградите в града.

Споделяне

Още от Свят