Вестник "Ромъния либера": Българското правителство нарушава правата на румънците

Румънците в България твърдят, че правителството в София нарушава правата им по очевиден начин и че българската държава провежда активна политика на денационализиране, пише вестник "Ромъния либера" в репортаж от поредица материали, посветени на румънците, живеещи в България, Сърбия, Унгария, Украйна и Молдова.

Изданието, цитирано от БТА, отбелязва, че България се е присъединила през 2007 г. към Европейския съюз без да даде пълни права на румънската общност, живееща в страната.

Конституцията непризнава националните малцинства, така че румънците в България са включени в категорията на етническите групи.

Според данни от преброяването през 2011 г. броят на говорещите румънски език не надвишава шест хиляди души, от които 1964  "власи", 1837 роми, 822 румънци и 733 българи.

Представителите на румънците в България твърдят, че последното преброяване е било фалшифицирано и реалният брой на румънците е над 50 хиляди души в района на Видин.

"По време на преброяването ме питаха с каква националност съм. Отговорих им: румънец. Питаха ме: "Как румънец?" и отбелязаха с молив, за да може после да се поправи. Казах им:

"Не, с химикалка отбележете, защото е лесно да се изтрие "румънец" и да се напише "българин", казва Николай Маринов Пачев, член на Съюза на свободните писатели в България.

Иво Георгиев, председател на Съюза на етническите румънци в България - "АВЕ", твърди, че съществува фобия спрямо румънците, особено спрямо думата "румънец". "Води се политика на денационализиране", казва той, като добавя, че понятието "власи" е въведено подобно на понятието "молдовци" и "молдовски език" в Република Молдова.

"Не знам каква е ориентацията на Молдова сега, но тук всички ние сме сто процента румънци. Само че някои се признават за румънци, а други под влиянието на определени държавни структури и най-вече на някои антирумънски организации се наричат "власи", посочва Георгиев.

Според вестника правителството в София лишава румънците от правото им да учат на майчиния си език. Изданието отбелязва, че днес в България има само едно румънско училище – лицеят "Михай Еминеску", който възстанови съществуването си през 1999 г., след 51-годишно прекъсване.

Според редица румънци в България обаче този лицей е "проформа", тъй като се намира в София, където има 100 румънци, вместо да бъде разположен в района на Видин, където има компактно население от около 50 хиляди души.

Николай Пачев, учител по румънски език в Козлодуй, казва, че в този лицей учат много български деца, които искат да научат поне малко румънски, за да могат по-късно да получат стипендия за следване в Румъния. "Мястото на този лицей трябва да бъде в района на Видин", подчертава той. На същото мнение е и  Иво Георгиев, който твърди,  че разполагането на румънския лицей в София е преднамерена политика на българската държава, но същевременно показва и слабост от страна на румънската държава.

Изданието отбелязва също, че в България има и една-единствена румънска църква - също в София. Румънската православна църква "Света Троица" в София е единствената румънска църква в България, а отец Нелуц Опря обяснява, че църквата е посещавана както от румънци, така и от българи.

"Ромъния либера" напомня, че на 13 юли румънският външен министър Андрей Марга беше на работно посещение в София по покана на българския си колега Николай Младенов. По време на визитата Марга се срещна с представители на румънския бизнес и на румънската общност в България. "Политиците идват, поздравяват ни и ни казват довиждане. А проблемите си остават", коментира един от участниците в срещата, на която по искане на румънския министър не присъствали журналисти.

Иво Георгиев казва, че е невъзможно да се запази един народ без история, образование, език и традиции. "Румъния е там, където има дори един-единствен румънец. Ако е на Луната, и там е Румъния", подчертава представителят на румънците в България.

Споделяне

Още от Балкани