Вестник "Торнадо" спира да излиза поради липса на пари

Седмичникът "Торнадо", който е проект на журналиста Огнян Стефанов, спира да излиза. В сряда не бе отпечатан поредния му брой, а Стефанов обясни на сайта "Фрог нюз", че вестникът не може да бъде отпечатан поради липсата на пари.

Във "Фрог нюз" Стефанов написа: "Слуховете, че зад изданието стояли някакви мистериозни босове с капитали или че някой налива пари, се оказаха неверни. Също и че властта ни помага с пари, за да я подкрепяме. Да, някои хора са ни помагали в трудни моменти, за което им благодаря, но финансиране на изданието от кръгове или благодетели не е имало. Благодаря и на рекламодателите, които пожелаха да си партнираме".

Нататък Стефанов признава, че "в България не е възможно да се издава вестник без солидна финансова подкрепа".

"В България няма печеливши издания, а някои дори се издават на цена под себестойността. Във всички се наливат пари от някакъв друг бизнес. Вестникарски бизнес не съществува. Не съществува и реален пазар", продължава Огнян Стефанов.

"Има две групировки, които са затворили цикъла: собствени издания – печатница – разпространение. В тях е и ножът, и сиренето. В друг един човек е по-голямата част от рекламния пазар. Да съществуваш в подобна ситуация, е невъзможно".

"Стартирахме през ноември 2010 г. и до момента сме реализирали 68 броя. За 69-я не ни стигнаха парите. Имаме и дългове. Нямаше и как да се получи, тъй като реален пазар не съществува, което означава, че и конкуренцията е мутирала. Все пак опитахме. Примерът ще е поучителен за други ентусиасти, ако все още се намират такива", заявява още Стефанов и обещава да запази сайта "Фрог нюз".

Споделяне

Още от България