Вестник "Вима": Гърция отново затъва в рецесия

Вестник "Вима": Гърция отново затъва в рецесия

"Гърция отново затъва в рецесията", под това заглавие гръцкият в. "Вима" помества песимистични оценки за икономическите реалности и перспективи на страната.

След дълбока и дълга криза, довела до срив на брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция с 26 на сто и завръщане към слаб растеж от 0,7 на сто през 2014 година, през първите три месеца на тази година страната отново е в мътни води, цитира изданието проучване на гръцката Юробанк.

Според него гръцката криза била показала, че страната се намира в повратен момент, тъй като приходите от данъци продължават да са ниски спрямо поставените цели, банковите влогове са намалели до 135 млрд. евро от 237,8 млрд. евро през януари 2010 година, необслужваните заеми са скочили. Кредитното задушаване и замразяването на притока на европейски капитали са влошили бизнес климата, а намаляването на богатството на страната личи от срива в цените на ценни книжа.

В. "Вима" твърди, че икономисти от международни банки преразглеждали надолу оценките си за развитие на гръцката икономика през 2015 г. Дойче банк, например, предвиждала растеж от 0,8 на сто (спрямо 1,4 на сто цел, поставена от правителството), докато преди няколко месеца тя е предвиждала ускоряване на растежа до 2,5 на сто.

Икономисти от Банк ъв Америка Мерил Линч (Bank of America Merrill Lynch) уточниха, че прогнозата им за растеж от 0,6 на сто тази година е несигурна. В същото време предвижданията за завръщане на Гърция към рецесия през 2015 г. непрестанно се множели. Посочва се, че икономистите на Ситигруп (Citigroup), били първите, ревизирали прогнозите си от увеличение на БВП с 1 на сто на рецесия от 0,2 на сто за тази година, а експертите на британската банка Барклис (Barclays) вече предвиждали спад от 0,5 на сто на БВП за 2015 година.

Гръцкият Институт за икономически и индустриални проучвания, цитиран от "Вима", посочва, че единственото решение е споразумение на Гърция с нейните партньори. Анализаторите му са убедени, че евентуален Грексит (излизане на Гърция от еврозоната) ще има драматични последици за Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?