Вестниците „Монитор”, „Телеграф” и „Политика” с нов собственик

Вестниците „Монитор”, „Телеграф” и „Политика” с нов собственик

Вестниците от пресгрупа „Монитор” – „Монитор”, „Телеграф” и „Политика” от няколко дни са с нов собственик. Това е „Нова българска медийна група” с едноличен собственик бившата държавна служителка и бивш директор на Българския спортен тотализатор Ирена Кръстева.

Според фирмения справочник „Дакси” фирмата на Кръстева е регистрирана на 5 юли тази година с предмет рекламна дейност. В трите вестника Кръстева притежава 80% от собствеността. Останалите по 20% са на акционери в пресгрупата, като, например, в „Политика” 5% продължава да притежава главната редакторка Радостина Константинова.    

Кръстева купува трите вестника от основния собственик на пресгрупата Петьо Блъсков, който, според близки до пресгрупата, отдавна пробва да продаде изгодно изданията си от групата, която той учреди през 1998 г.

Още в края на миналата седмица Кръстева заедно със сина си – бившия заместник-министър по политиката на бедствията и авариите Делян Пеевски, който бе уволнен от премиера Сергей Станишев покрай аферата „Ангел Александров – Румен Овчаров”, са пристигнали в пресгрупата и са се представили на журналистите от изданията като новите собственици. 

В броя на вестник „Монитор” от събота промяната в собствеността вече бе отразена във вестникарското каре, където като управител е посочена Ирена Кръстева.

Към момента няма информация на каква стойност е сделката, с какви капитали е закупена пресгрупа „Монитор”, и ако те са собственост на г-жа Кръстева, кога са били придобити, като се знае, че допреди две години тя бе на заплата като изпълнителен директор на държавния спортен тотализатор. Не е ясна и каква ще бъде редакционната политика на вестниците. Досега вестник „Монитор” бе с ясно изразена и последователна национална политика и бе отчетлив критик на ДПС. В последните си броеве вестникът съсредоточи усилия да осветли повече факти около досието „Гоце” на президента Георги Първанов, като и преди това не е спестявал информация за скандалите около президентството.

Ирена Кръстева бе назначена в Спортния тотализатор по времето на правителството на НДСВ заради близостта си с личния прессекретар на Симеон Сакскобургготски и царската фамилия Галя Дичева. Синът ѝ също мина през редица държавни назначения по това време, като в кабинета на Сергей Станишев стана заместник-министър в министерството на Емел Етем от квотата на НДСВ. Според публикации в пресата той поставил услугите си на разположение на ДПС и от тази позиция се е опитвал да се меси в работата на Държавния резерв, заради което бе уволнен от премиера. 

Споделяне

Още по темата

Още от България