Вестниците в Европа препечатаха карикатурите на Мохамед, разгневили мюсюлмани

Вестници в цяла Европа препечатаха карикатурите на пророка Мохамед в израз на подкрепа за датския вестник, който пръв ги публикува и така разпали гнева на много мюсюлмани, предаде в сряда ББС.

Френският “Франс Соар”, германският “Ди Велт”, италианският “Ла Стампа” и испанският “Ел Периодико” публикуваха някои от рисунките.

Тяхното напечатване в Дания доведе до протест на арабски държави, дипломатически санкции и смъртни заплахи.

Ислямската традиция забранява изобразяването на пророка, но правозащитниците на медиите се обявиха в подкрепа на правото на пресата да публикува рисунките.

От организацията “Репортери без граници” заявиха, че реакцията на арабския свят “говори за липса на разбиране за свободата на словото като жизнено важна част от демокрацията.”

В Берлин влиятелният всекидневник “Ди Велт” пусна на първа страница карикатура на пророка с тюрбан във формата на бомба.

Вестникът заявява, че всеки има право да хули Запада и пита дали ислямът е способен да приеме сатирата.

Протестите от страна на мюсюлманите биха били приети по-сериозно, ако не бяха толкова лицемерни, пише вестникът в редакторска статия.

“Франс соар” заявява, че е препечатал цялата поредица, за да покаже, че “религиозният догматизъм” няма място в едно светско общество.

Под заглавие “Да, ние имаме право да окарикатуряваме Бога”, всекидневникът публикува на първа страница карикатура на будисткия, еврейския, мюсюлманския и християнския бог, които летят на облак.

На рисунката християнското божество казва: “Не се оплаквай, Мохамед, тук всички сме окарикатурени.”

В отговор на действията на “Франс соар”, френското правителство заяви, че подкрепя свободата на пресата, но допълни, че вярата и религията също трябва да бъдат уважавани.

Френският теолог Сохаиб Беншейк се изказа срещу рисунките.

“Трябва да се открие границата между свободата на изразяване и свободата да защитаваш нещата, които са святи”, пише той в колонка, придружаваща карикатурите във Франс соар. “За нещастие, Западът е загубил чувството си за святост”, добавя той.

Публикациите в Дания на карикатурите миналия септември предизвикаха дипломатически санкции и заплахи от ислямистки бунтовници в целия мюсюлмански свят.

Десетки привърженици на малка ислямиска партия демонстрираха пред датското посолство в Анкара в сряда, съобщи АП.

Министри от 17 арабски страни във вторник призоваха датското правителство да накаже вестника, който първи публикува карикатурите, които се определят като “обида за исляма”.

Стотици палестинци демонстрираха тази седмица в ивицата Газа.

Сирия и Саудитска Арабия изтеглиха посланиците си от Дания, докато Либия заяви, че затваря посолството си в Капенхаген. Ирак призова датският пълномощен министър да заклейми карикатурите.

Офисите на вестника, публикувал рисунките, във вторник трябваше да бъдат евакуирани заради заплаха от бомба.

Вестникът се извини ден по-рано, че е нанесъл обида на мюсюлманите, въпреки че, според датското законодателство, тяхното отпечатване не е незаконно.

Датският премиер Андерс Фог Расмусен приветства извинението на вестника, но защити свободата на пресата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа