Ветеран от Ирак и известен американски снайперист е открит застрелян

 

Един от най-резултатните американски снайперисти и ветеран от войната в Ирак Крис Кайл е открит застрелян в ранчо в Тексас, предадоха световните агенции в неделя.

38-годишният Кайл е автор на бестселъра "Американски снайпер”. Той четири пъти е бил в Ирак, участвайки в бойни операции, за което и получава множество правителствени награди за храброст.

Трупът му е бил открит в ранчото, което е било използвано за стрелкови полигон, заедно с тялото на още един мъж, чието име обаче не се съобщава. По подозрение за двойното убийство е арестуван мъж на име Еди Рей Раут, който се опитал да напусне местопроизшествието с автомобила на единия от убитите. Мотивът за престъплението остава неясен, казва местният шериф Томи Брайънт.

"Потресен съм, трудно ми е да си представя, че след всичко, което е преживял Крис, може да го застигне такава смърт”, коментира пред ББС Скот Макюън, който е съавтор на Кайл.

Официално в стелковата сметка на боеца са включени 160 убити противника, но по думите му техният брой е не по-малко от 255 души. Според американското разузнаване Кайл е бил известен сред иракските бойци като Дяволът и за главата му е имало награда от 20 хил. долара.

След като се оттегля от армията той основава собствена фирма за обучение на военни и полицаи, а също и корпоративни клиенти как да боравят с оръжие. 

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?