Ветеринари спипаха фалшиво краве масло

Млекопреработвателно предприятие е продавало на пазара фалшиво краве масло, установила проверка на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) в мандрата, за която имало съмнение, че влага растителна мазнина в продукта, без да информира за това върху етикета.

Взетата проба, която е била изследвана в референтната лаборатория по безопасност на храните към НВМС, установила наличие на 40,2% растителни мазнини.

“Продуктът е напълно безопасен за консумация, но етикетът му заблуждава потребителите. Продукцията ще бъде изтеглена от пазара за преетикетиране. Може да се стигне и до затваряне на предприятието”, заявява генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Йордан Войнов в прессъобщение на ведомството

Лабораторните анализи не установиха наличие на растителни мазнини в останалите млечни продукти на други производители, проби от които бяха взети при проверката в търговската мрежа – сирене бяло саламурено, кашкавал за паниране, кашкавал „Витоша”, краве масло, масло от краве мляко, детско мляко и кисело мляко.

За безвредност и годност за консумация по показатели като водно съдържание, мазнини, белтъчно съдържание, наличие на фосфати, готварска сол и др. бяха изследвани и месни продукти - пуешко филе без кост, охладено пиле и кренвирши. При тях няма отклонение от установените норми по българските държавни стандарти.

Водното съдържание в пуешкото филе и охладеното пиле е 73.5% ± 0,2%, а в кренвиршите – 71.6% ± 0.2%, при норма до 77%. Мазнините в кренвиршите са 13.1% ± 0,4% при норма до 13.8%, белтъчното съдържание 8.7% ± 0.1%, а нитритите са 9.8 ± 0.4 мг/кг при норма до 100 мг/кг. Нормата за съдържанието на фосфати е до 5 гр/кг. В пуешкото филе съдържанието на фосфати е 4.9 гр/кг, в охладеното пиле – 4.4 гр/кг, а в кренвиршите – 2.9 гр/кг.

От ветеринарната служба припомнят, че на 21 юни тръгнаха проверките за спазване на изискването да не се наричат “млечни” продуктите произведени от мляко, но с вложени не млечни съставки като растителни мазнини и соев белтък. През миналата седмица са проверени общо 2274 обекта от търговската мрежа, 122 млекопреработвателни предприятия. Проверяващите са съставили 23 акта и 60 предписания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес