Ветеринари спират да имунизират животните заради орязани държавни пари

Ветеринари спират да имунизират животните заради орязани държавни пари

След 30 юни ветеринарните лекари ще започнат ефективни протести заради планирано намаление с 3-4 пъти на цените, които държавата ще плаща през 2014 г. за извършваната от тях имунопрофилактика. Това заяви д-р Вяра Гришина пред БНР в понеделник.

 

"Според този проект на тарифа изглежда животът в България е поевтинял между 200 и 400 процента за една година, защото толкова са свалени цените спрямо миналогодишната тарифа", обясни тоя.

 

Девет милиона лева са заделени за имунопрофилактиката на животните за тази година, съобщават ветеринарите. Никой обаче не им е съобщил аргументи за драстичното намаление цените на услугите, които те предоставят на животновъдите. При тези цени, намалени в пъти, ветеринарите ще откажат да изпълняват държавната профилактична програма, а това ще създаде риск както за животните, така и за здравето на хората.

 

Според ветеринарите държавата крие остри заразни заболявания сред животните. Едва през януари 2014 г. Агенцията по храните е признала огнище на туберкулоза в разградското село Лудогорци, което е било констатирано от ветеринари още през 2012 г. Заради забавянето се стигнало до клане на близо 100 заразени животни.

 

"В момента знаем за още 4 такива огнища на туберкулоза в страната. Те са в селата Липник, Тодорово и Голям извор, както и в село Бистрица, община Дупница. По-лошото от този факт е, че ние, практикуващите лекари на терен, нямаме никаква информация за случващото се", допълва д-р Гришина.

 

Според нея, имунопрофилактиката у нас е пълен провал в момента и когато хората си купуват месо от магазина, те не могат да бъдат сигурни, че месото не е заразено с туберкулоза, защото 3 % от животните в България не са обхванати от ветеринарно обслужване, т.е. никой не е наясно какво е здравното им състояние и по какъв начин стига месото им до магазина.

 

Ветеринари посочват, че системата за идентификация на животните в България е пълен провал и в нея фигурират виртуални животни.

 

Лекарите са изпратили протестни предупредителни писма до всички институции, но досега нямат отговор. Ако ситуацията не се промени до 30-и юни, те започват протести и ще уведомят Европейската комисия за случващото се у нас.

Споделяне

Още от България