Ветеринарите обвиниха бившия си колега Найденов, че национализира професията им

Снимка: БГНЕС

Няколкостотин ветеринарни лекари се събраха в понеделник пред парламента на протест срещу приети на второ четене в комисия поправки в закона за ветеринарно-медицинската дейност, които според тях национализират професията им и създават възможности за конфликт на интереси при извършването на дейността им. Те поискаха и оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който по професия е ветеринар.

Недоволството е срещу предвижданата възможност служители на Българската агенция по безопасност на храните, която извършва контрол върху дейността на фермите, да могат да сключват договори за лечение и слагане на ваксини на животните в същите тези ферми. Това е изключително тежък конфликт на интереси, който е недопустим за държава-членка на ЕС, и узаконяващ на практика корупцията в страната, заяви д-р Вяра Гришина, председател на ветеринарния съюз в Пловдив.

"Промените национализират ветеринарната професия в много уродлива форма", коментира още Гришина. Тя попита кой е този лекар, който ще може да се конкурира с държавния лекар, който без да има практика и условия, ще получи възможност да получава и държавна заплата, и заплащане от фермерите.

Ветеринарите обясниха, че тези поправки, освен че създават предпоставки за конфликт на интереси на държавните ветеринари, но и ограничават работата на частниците и създават опасност от разпространение на болести по животните.

Според тях проблем е и липсата на ясен законов регламент при изписването и търговията с медикаменти. Поправките предвиждат лекарствата да могат да се купуват от 20 складове на едро от самите фермери с рецепта, издадена от ветеринар. Така обаче не е ясно кой ще контролира приема на тези лекарства, казват протестиращите. Според тях това ще доведе до безразборно третиране с препарати, а в последствие всички ще ядем месото на животни, лекувани без контрол.

Не може критериите за качествена медицина да се създават не от съсловните организации, а от чиновниците, недоволстваха частните ветеринари.

На протеста се те издигнаха лозунги "Спрете заразата с вирус на чиновническа глупост” и "Да спрем хаоса". Недоволстващите поискаха среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов, за да им изложат аргументите си против промените във ветеринарния закон.

Споделяне

Още от България