Ветеринарната служба блокира вноса на "дупета" от различни партиди

Ветеринарната служба блокира вноса на "дупета" от различни партиди

Шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов издаде заповед, с която забрани вноса на изрезки от колбаси (т.нар. "дупета", бел.ред) от различни партиди, съобщиха в понеделник от Министерството на земеделието и храните. От прессъобщението не става ясно как точно трябва да е оформена стоката на вносителите, за да се разбере, че се внасят отделни партиди.

От пресцентъра на ветеринарната служба заявиха пред Mediapool, че ще направят уточнения какво точно означава забраната по-късно през деня. От съобщението не става ясно дали различни партиди макар и оформени като различни пратки могат да бъдат транспортирани в едно и също превозно средство.

Не става ясно и с какво точно ще попречи забраната, след като веднъж попаднали в страната различните изрезки лесно могат да бъдат смесени. Европейските норми забраняват единствено пакетиране на различни партиди колбаси в една и съща опаковка. Не става ясно и защо ветеринарната служба не наложи подобна забрана и за останалите видове колбаси.

Изрезките от колбаси станаха повод за акция "дупетата", извършена в средата на миналата седмица от ветеринарната служба и ГДБОП. В основна мишена се превърна бизнесмена Георги Костадинов, чиято фирма "САФ Магелан" е най-големия вносител на изрезки от колбаси.

Войнов се закани още в петък на "дупетата" като тогава заяви, че може да поиска пълната забрана за внос на този вид месни продукти. Той се закани, че ще "изтрие от картата" Костадинов. Ден след това бизнесменът заяви, че ще подаде жалба до Европейската комисия заради заплахите на българските власти.

"Целта е допусканите до пазара у нас изрезки да са само от една партида, така че ветеринарните власти да могат да проследяват техния произход, датите на производство и срока на годност", заявиха от земеделското министерство по повод забраната.

В понеделник започна и проверка на районната ветеринарно-медицинска служба в Плевен. Докато тя приключи, от инспекцията временно е отстранен нейният директор д-р Емил Попов. Проверката бе назначена заради съмнения, че служители на тази служба са прикривали нарушения на плевенската фирма "Анона" ООД, където бяха задържани най-големи количества изрезки от колбаси - около 100 тона. Тази фирма също е собственост на Георги Костадинов.

При акция "дупетата" бе наложена забрана за продажба на общо 194 тона колбаси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?