Ветеринарният шеф подаде оставка заради граничния гьол за дезинфекция

Настъпих много интереси, обясни Йордан Войнов, след като премиерът го призова да си тръгне

Ветеринарният шеф подаде оставка заради граничния гьол за дезинфекция

Директорът на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов подаде оставка във вторник, часове след като служебният премиер Марин Райков призова той да бъде освободен заради скандала с дезинфекцията на автомобилите на българо-турската граница, добил публичност като “златния гьол”.

 

"Настъпих много интереси, не съм удобен", коментира Войнов, цитиран от БТА. Той уточни, че оставката му вече е приета от земеделския министър Иван Станков и постът му ще бъде зает от досегашния му заместник Венцеслава Тасева.

 

“Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март - ден преди встъпването в длъжност на това правителство. Войнов, според мен, след като беше помолен от мен да излезе в отпуск, докато тече проверката на прокуратурата, би следвало да бъде освободен. Направихме препоръка този договор да бъде прекратен”, каза Марин Райков.

 

Войнов обясни, че още при встъпването в длъжност на правителството е предложил да си подаде оставката, но тогава това било отказано. След избухването на скандала с договора за дезинфекциране на автомобилите на турската граница заради върлуващия там шап, той отново поискал да депозира оставката си, но бил посъветван да си вземе отпуск.

 

"Сега вече я подавам и за мен няма никакъв проблем", каза Войнов. Според него скоро ще излезе наяве това, че атаките срещу него са свързани с накърнени интереси на фирми и лобита, свързани с неудобните за тях наредби както за млечните продукти, така и за водата в пилетата. "Когато ме няма, нещата там ще се случват много по-лесно", заяви шефът на агенцията по храните, който преди сформирането на БАБХ беше генерален директор на Националната ветеринарно-медицинска служба, погълната от новата агенция. В областта на ветеринарната медицина Войнов има 24-годишен опит.

 

Договорът с “Пи Еф Си” за дезинфекция на автомобилите на граничните пунктове “Капитан Андреево” и “Лесово” беше сключен на 12 март след набързо проведен конкурс от Министерството на земеделието в последните дни на кабинета на ГЕРБ. Регистрацията на фирмата пък е направена на 8 март. Договорът беше прекратен на 4 април след скандални разкрития на бившия депутат от БСП Румен Петков.

 

Той обяви, че дребното ООД “Пи Еф Си”, избрано при съмнителни обстоятелства, си докарва повече обороти от дилъри на дрога. “Само в последните 24 часа през ГКПП “Капитан Андреево” са преминали над 1000 автомобила, което прави 15 000 лв. за денонощие, или половин милион месечно", пресметна Петков. Според него новоизбраната фирма събира не само държавните такси за пръскане - 4 лева за лек автомобил и 20 лева за камион, но добавя и 10 лева обслужване за себе си. “Имам основание да считам, че тази фирма е създадена, за да краде, а това служебно правителство е правителство на грабежа. В сравнение с него тези от предишното бяха скромни комсомолци”, каза още Румен Петков.

 

Договорът беше прекратен едностранно и засега нямаме намерение да предявяваме претенции към БАБХ, каза собственикът “Пи Еф Си” Лидия Любенова пред Mediapool.

 

Системата за дезинфекция на превозните средства, известна още като “златния гьол”, беше премахната в началото на 2009 г. заради множество сигнали за злоупотреби със събираните такси. Заради епидемията от шап в Турция обаче в началото на 2011 г. “гьолът” отново заработи.

 

Допреди конкурса, проведен в началото на март, с пръскането на автомобилите се занимаваха нещатни експерти, наети от Агенцията по храните на граждански договор. Инспекцията по труда обаче обяви това за нарушение, затова се стигнало до ангажирането на фирма, обясниха от Агенцията по храните.

 

Не е ясно как ще се процедира оттук нататък с таксуването на автомобилите. Ветеринарите отдавна твърдят, че дезинфекцията е напълно безсмислена и служи само за събиране на пари. Според тях шапът в Турция отдавна е локализиран, а и е далеч по-вероятно заразата да бъде пренесена от човек, не от превозно средство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?