Ветко Арабаджиев купува столичния хотел "Кемпински"

Ветко Арабаджиев купува столичния хотел "Кемпински"

"Виктория груп ВМ" купува столичния хотел "Кемпински-Зографски", известен като "Японския" от наследниците на Иван Зографски. Това става ясно от уведомление на дружеството до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

 

По неофициална информация цената на сделката е между 45 и 55 млн. евро, пише в."Преса".

 

Зад дружеството "Виктория груп ВМ" стои пловдивският хотелиер Ветко Арабаджиев. В директорския борд на фирмата е дъщеря му Златомира Арабаджиева, става ясно от Търговския регистър. Според него очевидно дружеството е регистрирано специално за сделката, защото това е станало на 4 юни 2014 г., а производството в КЗК за концентрация е образувано на 19 юни.

"Виктория груп ВМ" е собственост на регистрираната офшорка на Сейшелите "Лавана тур". Седалището на компанията е на бул. "Княгина Мария Луиза" 8 в Пловдив, където са регистрирани и други фирми на Ветко Арабаджиев, сред които "Виктория еър", "Любимец агро", "Красива Марица".

Петзвездният хотел "Кемпински-Зографски" има 442 стаи. Той беше изкаран за продан малко след смъртта на собственика му Иван Зографски през 2007 г. Предприемачът купи хотела от държавата през 1994 г. за 65 млн. германски марки. Сделката беше изключително изгодна за него, защото плащането стана чрез брейди облигации.

След смъртта му с хотела се разпореждат наследниците на бизнесмена - Илия Зографски, Кирил Зографски, Ирина Зографски-Иванов и Надя Брюкелман. Първоначално за японския хотел се искаха 200 млн. евро, но кризата при имотите сви претенциите на продавачите. Така според "Преса" сделката е за около 45-55 млн. евро.

Ветко Арабаджиев се пребори за хотела в конкуренция с купувачи от Близкия изток, както и със собствениците на "Химимпорт". В края на 2013 г. дружеството "Бизнес център Изгрев", свързано с основните акционери в "Химимпорт", купи миноритарния държавен дял във фирмата собственик на хотела, като плати 1.935 млн. лева.

Арабаджиев беше сред кандидатите и за столичния хотел "Хилтън", но за купувач бе определен бизнесменът Спас Русев през миналата година.

Арабаджиев е сред най-големите хотелиери в страната. Под шапката на неговата "Виктория груп" влизат четири туристически обекта в Слънчев бряг. Това са огромният "Виктория палас" с 950 легла, "Чайка бийч", "Аркадия" и "Метропол". Негова собственост е курортът "Елените", включващ четири хотела и вилно селище. Към това се прибавят петзвездният хотел "Пампорово" в едноименния курорт, както и хотел "Марица" в Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?