Ветко и Маринела Арабаджиеви отсъстват в издирваните лица на сайта на Интерпол

Ветко и Маринела Арабаджиеви отсъстват в издирваните лица на сайта на Интерпол

Имената на бизнесмените Ветко и Маринела Арабаджиеви не са в списъка на издирваните лица, качени на сайта на Интерпол, след като те бяха обвинени задочно в организирана престъпна група, укриване на данъци и пране на пари преди три месеца и половина.

Имената на всички обвинени по т.нар. дела с обществен интерес през последно време и обявени официално от българската прокуратурата за издирвани от Интерпол са на интернет страницата на организацията - Евелин Банев - Брендо, братя Галеви, Цветан Василев, Димитър Желязков - Митьо Очите, избягалия от Софийския затвор Радослав Колев и други, съобщава dnevnik.bg.

В края на август при акция на прокуратурата в хотелите на фамилия Арабаджиеви в София и Пловдив бяха открити и иззети над 10 млн. лв. Тогава беше задържан синът им – Вълчо и две счетоводителки. Адвокатът на Вълчо Арабаджиев обяви тогава, че родителите му ще се приберат до дни в България, но към момента това не се е случило.

След акцията заместник-главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев заяви, че спрямо семейство Арабаджиеви има издадена европейска заповед за арест и се търсят от Интерпол. Тогава разследващите имаха данни, че двамата обвиняеми са във Франция, като Гешев уточни, че те не са на почивка, а се укриват.

Сега обаче се оказва, че имената на Арабаджиеви не са на сайта на Интерпол. На въпрос на "Дневник" от международната организация са обяснили, че не коментират конкретни случаи или хора, освен при специални обстоятелства и с одобрението на съответните държавни власти. От Интерпол са насочили въпросите към българските разследващи органи.

Наблюдаващият делото прокурор Кирил Пейчинов каза за "Дневник", че Арабаджиеви се издирват от Интерпол. Неофициално от държавното обвинение обясниха, че организацията качвала имената на някои издирвани, а на други - не.

Според интернет страницата на международната полицейска организация има две причини, според които имената и снимката на издирван не се публикуват. Едното е, че не е искано издирването на лицето. Другото е изискващата страна да е поискала за червената бюлетина за издирване да знаят само разследващите органи на другите държавни членки в организацията.

Искането на България Интерпол да обяви за издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви беше многократно и публично прокламирано от прокуратурата.

На сайта на Интерпол са имената на обвинени българи, чието местонахождение е известно. На сайта на органвизацията например стои името на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който е в Белград. Той се яви няколко пъти пред местен съд, който разглежда искането за екстрадицията му. Фигурира и името на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който е в турски арест.

На сайта на Интерпол е и Георги Станоев, известен като Малката Бирма. Той се издирва заради разследване срещу престъпна група за производство на нелегални цигари. Акцията срещу него,  баща му - Евлоги Станоев - Голямата Бирма и брат му Антон Станоев, се проведе след тази срещу семейство Арабаджиеви. В средата на септември специализираната прокуратура направи претърсвания и изземвания в офисите на дружествата, стопанисващи свързаните с тях ресторанти "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест" в София. Антон Станоев също беше обявен за издирване, но той се предаде сам на прокуратурата. Към днешна дата неговото име е свалено от сайта на Интерпол и не е сред издирваните. Баща им Евлоги Станоев също се предаде сам на прокуратурата, като неговото име също не беше качено на сайта на организацията. Адвокатът му Ина Лулчева каза, че той не е издирван, призоваван или търсен по някакъв начин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?