Ветко и Маринела Арабаджиеви са в престъпна група, синът им Вълчо – не

Ветко и Маринела Арабаджиеви са в престъпна група, синът им Вълчо – не

Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу хотелиерската бизнес фамилия на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Двамата ще отговарят като участници в престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и изпиране на пари. Синът им Вълчо Арабаджиев не е участник в групата и е обвинен само в пране на пари. Според прокуратурата престъпленията са вършени в периода 2013-2018 г.

"Вълчо (Ветко б.р.) и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит", пише в съобщението на разследващите.

Драмата с Арабаджиеви се точи повече от година. Миналото лято специализираната прокуратура проведе акция в част от хотелите им, при която бе арестуван синът им Вълчо. Операцията почти съвпадна по време с тази срещу друг известен бизнесмен – алкохолният бос Миню Стайков. Двете фамилии се сродиха, след като синът на Стайков, също обвиняем, се ожени за дъщерята на Арабаджиеви. Впоследствие двамата се разведоха.

По време на операцията Ветко и Маринела Арабаджиеви не бяха в България. Двамата бяха арестувани месеци по-късно в Испания и екстрадирани у нас. В момента и двамата са в ареста. След няколко месеца задържане синът бе освободен срещу 500 хил. лв. гаранция.

Преди два месеца антикорупционната комисия КПКОНПИ наложи запори върху имущество за 310 млн. лв. на Арабаджиеви.

Споделяне

Още по темата

Още от България