Ветото на Първанов върху изчистването на отпуските отхвърлено

Парламентът отхвърли в четвъртък ветото на президента Първанов върху промените в кодекса за социалното осигуряване за изчистването на отпуските на държавните служители, за да не им се изплащат накуп. Това стана с 130 "за", 49 "против" и нито един "въздържал се". Ветото не бе прието с гласовете на ГЕРБ, Атака и Синята коалиция, а Коалиция за България и ДПС гласуваха против.

ГЕРБ прие тези промени като една от антикризисните си мерки и реши, че до края на 2011 година тези отпуски трябва да бъдат използват. Ако това не се случи, работещите в държавната администрация ще загубят натрупаните почивни дни без да получат обезщетение за тях.

В кулоарите на парламента социалният министър Тотю Младенов коментира, че президентът "трябва да си поеме отговорността, че блокира приемането на тази антикризисна мярка вече три месеца".

На въпрос как служителите да си вземат отпуските при положение, че работодателят не ги пуска, Младенов ядосано отговори:"Лично аз и главна инспекция по труда ще проверяваме всеки сигнал на работници, които твърдят, че не пускани в отпуск".

Дебатът излезе извън социалната сфера, като той не се въртеше около защита на правата на работещите, а тръгна за ролята на Първанов в политическия живот, кой го издигнал за президент, дали наистина той е социален президент.

От левицата бяха най-активни в диспута, като няколко пъти посочиха, че ще дадат текстовете на Конституционния съд, тъй като според тях те са противоконституционни.

В подкрепа на ветото народният представител на БСП Мая Манолова припомни, че на сегашния управител на НОИ Христина Митрева са ѝ изплатени 30 хил. лв. за неизползван отпуск, когато напуска института, за да стане зам.-министър и в последствие се върна в осигурителното ведомството като негов шеф. По същия начин крупна сума е платена и на бившия управител на НОИ Йордан Христосков при напускането му.

Любен Корнезов от БСП дори обяви, че ще поиска публично заседание на КС по казуса и призова ГЕРБ "елате там да се състезаваме с юридически аргумент".

Споделяне

Още по темата

Още от България