Ветото не мина: На следващите избори ще има и машини, и бюлетини

Вече може да има референдуми по теми за Велико Народно събрание

Ветото не мина: На следващите избори ще има и машини, и бюлетини

Депутатите окончателно отхвърлиха президентското вето върху промените в Изборния кодекс, които бяха приети миналия месец. Законът бе подкрепен от 124 депутати от управляващата коалиция и "Воля", а 89 от БСП и ДПС подкрепиха ветото. Въздържали се нямаше.

Това означава, че на следващите избори вместо в секциите с над 300 избиратели да има само машини, ще има и устройства, и хартиени бюлетини. Отговорността за осигуряването на машините за гласуване пък бе прехвърлена на ЦИК, което стана причина през август тогавашният председател на комисията Стефка Стоева да подаде оставка.

Освен това отпада и забраната за провеждане на референдуми по теми, които са от компетентността на Велико Народно събрание. По всяка вероятност обаче от тази промяна няма да има действителни последствия, защото според конституцията ВНС е органът, който приема нов основен закон, решава въпроса за изменение територията на страната, решава за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление, решава за основните права на гражданите.  

Мотивите на държавния глава бяха подкрепени от БСП. "Законодателството по изборния процес последните три години напомня сапунена опера - повтарящ се сюжет, безкрайна драма и очаквана развръзка", обърна се към управляващите социалистът Крум Зарков по време на дебата.

Според него с действията си ГЕРБ и "Обединени патриоти" се опитват да компрометират машинния вот като начин за гласуване.

Караянчева: Избирателите настояваха да има и хартиена бюлетина

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че връщането на хартиените бюлетини било по искане на самите избиратели, защото много от тях смущавали да гласуват само на машина.

По думите ѝ в офиса на ГЕРБ в Кърджали ходели избиратели на БСП и я молели следното: "Вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини. Това, което те ни предлагат, нас ни притеснява".

Според нея настояването на опозицията да има само машинен вот е "поредната мантра", както и като "оправдание за бъдещата им загуба на изборите".

Думите на Караянчева идват, след като преди ден председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обяви, че само машинно гласуване би било противоконстотуционно и изтъкна същите мотиви – някои хора не искали да гласуват с устройства.

Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" обаче прогнозира, че броенето на резултати от машината и от бюлетините, както и събирането им на ръка, ще затрудни комисиите и може да доведе до допълнителни проблеми на предстоящите избори, а референдумите по въпроси за ВНС най-вероятно ще стигнат до Конституционния съд. 

БСП: Изборите се фалшифицират

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи остри критики към управляващите, че в самите промени в изборното законодателство те залагат предпоставките за нарушения в него, изкривявайки волята на суверена. "Изборите в България се фалшифицират и манипулират", каза тя. 

Нинова добави още, че промените в изборния закон отново се правят няколко месеца преди избори отново се правят "в последния момент" и подчерта, че това е порочна практика заради която страната ни често е критикувана от различни международни организации и институции. 

"Голяма грешка е да се използват изборните правила, за да се оправдаем от една евентуална загуба", отговори Александър Ненков на критиките, отправени от Нинова.

"Не мога и няма да повярвам, че не разбирате повтаряния и от нас, и от експерти, а сега и от президента довод, че от всички възможни решения, това за смесено гласуване с машини и хартия е възможно най-лошото. То остава в оборот всички пороци на грешно попълнени бюлетини, на сгрешени протоколи, на неотчетени преференции и в същото време възпрепятства всеки благотворен ефект от машинното гласуване", каза още Зарков на управляващите.

ДПС: невалидните бюлетини са заради преференциите

От ДПС, които са отдавнашен враг на преференциите и периодично предлагат тяхното обезсмисляне, развиха тезата, че за големият процент невалидни бюлетини през последните години е виновна именно възможността за пренареждане на партийната листа.

"Невалидните бюлетини не са функция от начина на гласуване. Те са функция от това, че всички вкупом прегърнахте идеята, че преференциите са нещо хубаво. Не са! Всички невалидни бюлетини се дължат на преференциалния вот", каза Йордан Цонев.

Той подчерта, че Движението иска изцяло машинно гласуване. Именно по настояване на ДПС миналата година бяха прието поправките, предвиждащи в секциите с над 300 избиратели да се гласува само с устройства, от които сега бе направено отстъпление.

От партията обаче често припомнят, че трябва дебат по темата, защото в закона е прекалено конкретизирано какви да са устройствата и това не оставя други възможности. Според ДПС вотът с устройства може да се изразява в машинно броене.

"Няма по-сигурен начин да се компрометира една демокрация, освен да се компрометира изборният процес. Не може при две трети сгрешени протоколи, да има доверие. Затова искахме 100 % машинно гласуване, за да няма намеса при броенето на секционните избирателни комисии. С тази поправка вие ликвидирате тази опция. Ще се брои пак на ръка, ще имаме пак същите дефекти", посочи Цонев.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?