Ветропаркът "Св. Никола" произвел над 1.5 млн. МВтч ток от откриването си

Ветропаркът "Св. Никола" произвел над 1.5 млн. МВтч ток от откриването си

Пет години работа отбеляза в неделя вятърният парк "Свети Никола" край Каварна, през които е произвел 1 541 438 МВтч електроенергия и е спестил 1.2 млн. тона въглеродни емисии, съобщи Лирой Рийд, главен оперативен директор на американската компания "Ей И Ес", която е оператор на мощността.

Изграждането ѝ съвместно с българо-немската компания "Гео Пауър", която има миноритарен дял в проекта, започна през 2009 година. Общата инсталирана мощност в землищата на каварненските села Българево, Хаджи Димитър, Поручик Чунчево и Свети Никола е 156 мегавата, която я прави най-големия ветропарк у нас.

Уникална за България и единствена в страната система за мониторинг и опазване на прелетните, зимуващите и местните птици сигнализира за наближаващи птици към района на ветропарка и в такива случаи перките се изключват.

В парка са инвестирани 270 млн. евро, от които 198 млн. евро са осигурени от банков консорциум, включващ Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Международната финансова корпорация (IFC) и Уникредит банк.

От 2009 г. насам "Ей И Ес Гео Енерджи създава над 500 работни места по време на строителството, около 12 постоянни места, както и работа за фирмите от региона по договори за обслужване съпътстващи експлоатацията на ветроенергийния парк, припомнят от компанията.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?