Ветропаркове са в основата на наказателните екопроцедури срещу България

Най-често в основата на наказателните процедури, които Европейската комисия е стартирала срещу България в областта на околната среда, са заради вятърните паркове, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на среща с бизнеса.

Вече изпитвам срам от толкова много наказателни процедури в екологията, но проблемът не е в това, че ветропарковете и различните инвестиционни проекти увреждат околната среда, а в това, че при изграждането им държавната администрация е допуснала много нарушения в издаването на разрешителните или в процедурите за екооценките.

Не може да предприемем нищо, ако бизнесът е бил изряден, а нарушенията са от страна на администрацията като регионалните екоинспекции. Няма да тръгнем да ги събаряне вятърните паркове или другите проекти, това е абсурдно, ние ще олекнем пред ЕК, заяви Караджова.

Над 250 инвестиционни проекта са визирани в писмото от ЕК като проблемни за директивата за НАТУРА зоните и директивите за местообитанията на птиците.

Във връзка с последната наказателна процедура за местообитанията на птиците се цитират проекти, които са били посочени и в предишно писмо от Брюксел, но в изредените проекти има известно разминаване, каза Караджова.

За да няма повече проблеми пред инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) министерствата на околната среда и водите и на икономиката, енергетиката и туризма ще изработят национален план за подходящите за такива проекти райони в страната.

Ще се обозначат местата с най-голяма сила на вятъра или най-дълго слънчево греене, за да може да се насочи инвестиционният интерес натам и да е ясно още от самото начало, че няма да възникват екопроблеми при изграждането на вятърни или слънчеви централи, каза Караджова.

Тя посочи още, че предишното правителство е забавило с три години националния план за разпределение на парниковите емисии, които предприятията могат да изхвърлят без санкции в атмосферата. Той вече е справедлив, изготвен е съвместно с бизнеса и е изпратен в Брюксел за одобрение.

С финансовия министър Симеон Дянков сме създали работна група за разработване на схема за зелени инвестиции, допълни екоминистърът. Освен това, въпреки огромното закъснение, от януари 2010 г. ще стартира одобряването на проекти за съвместно изпълнение по Протокола от Киото с опростена процедура.

Караджова се похвали как за два месеца в ековедомството са придвижени 500-600 преписки за разрешителни на бизнеса, след като екипът ѝ заварил над 1000 забатачени заявления. Ще има намаляване на разрешителните режими, които ще се децентрализират в регионалните екоинспекции. Бизнесът обаче ще има възможност да обжалва решенията пред министъра на околната среда и по този начин ще се съкратят процедурите, обясни Караджова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?