Ветропоказателят "Цветанов"

Ветропоказателят "Цветанов"

Тия дни в ГЕРБ изобилства от катарзиси. Лидерът Бойко Борисов получи катарзис пред огледалото ("Шпигел") след въпрос на студент в Лондон дали като се погледне вижда Делян Пеевски. Последва спиране на обществени поръчки за 1.5 милиарда лева, включително такива на фирми, свързвани с Пеевски и Валентин Златев. Закъсали държавни фирми (ТЕЦ "Марица Изток" 2) продължиха да дават поръчки на "свързвани" фирми, но нейсе.

Дясната ръка на премиера Цветан Цветанов не остана по-назад. Преди ден той също изпита нещо като катарзис, но реверсивен. Бившият вътрешен министър вече не вижда Сотир Цацаров и Делян Пеевски като причина за делата срещу него.

Тези катарзиси са важни. Те може би показват, че идва ден, в който Пеевски пак ще среща с Цветанов по важни държавни въпроси или пък ще си правят тристранни срещи с главния прокурор. Пак по държавни дела, разбира се. Изобилието от катарзиси в ГЕРБ със сигурност може да служи като ветропоказател за посоката, която поддържа партията по отношение на съдебната реформа и бизнес интересите на т.нар. олигарси.

Възможно ли е един и същи човек да твърди следните неща за водените срещу него дела:

Цветан Цветанов на 1 юни 2013 година пред бТВ : "Не смятам, че ще се стигне до такива крайности, макар че всичко, което се случва, е лично – лично от главния прокурор, лично от Делян Пеевски”.

Цветан Цветанов на 31 май 2014 година пред Нова телевизия: "При повдигането на обвинения лично прокурорът ми каза: "Г-н Цветанов, трябва да мине време – знаете, че всичко срещу вас е политическо и е разпоредено отгоре".

Цветан Цветанов на 8 март 2016 година пред бТВ: "От самото начало и днес мога да потвърдя, че главният прокурор беше подведен за всичко това и това беше едно подвеждане от всички тези наблюдаващи прокурори, които всъщност искаха да се харесат или да направят нещо, което може би някой е очаквал да се случи".

Дали това наистина е Цветанов катарзис (да не се бърка с този на Аристотел-бел.ред.) по отношение на Цацаров и Пеевски, дали е най-обикновена амнезия, дали зам.-председателят на ГЕРБ е просто плитка паница, която като я бутнеш все ще ливне нещо? Или са партийни интереси, които са в следствие от задкулисна игра на ГЕРБ с държавното обвинение?

За да се отговори на тези въпроси, трябва да се проверят условията, в които са направени.

По време на първото изказване през 2013 година Цветан Цветанов бе заплашен от серия дела за незаконно подслушване. По това време имаше публичен скандал защо Делян Пеевски му е ходил в кабинета в МВР. Имаше спор дали Сотир Цацаров е отишъл на срещата с Пеевски или го е заварил при Цветанов. Така и не се разбра, защото тримата се караха жестоко през медиите, а никой нямаше желание да стигне до истината.

Ден преди второто му изказване през 2014 година Цветанов беше осъден от Софийския градски съд на 4 години затвор по делото за "Шестте "Не"!!!" Предстояха предсрочни парламентарни избори, Цацаров водеше делото "Костинброд", възобновяваше проверки срещу Бойко Борисов и изглеждаше уверен в делата срещу Цветанов. Бившият вътрешен министър нямаше голям избор и го играеше политическа жертва в предизборната кампания.

По време на третото изказване Цветанов вече е оправдан и по трите дела, а ГЕРБ е на власт. В своите мотиви върховният съд посочва, че оправдателна присъда се произнася заради сбърканото обвинение на прокуратурата. Сега Борисов вече не казва нищо срещу Цацаров, не вижда проблем в неговото всевластие и дори го хвали за борбата с контрабандата. В една паралелна реалност Брюксел се кани да въведе съдебен борд върху българската прокуратура заради "отличната" ѝ работа. Но това не влияе на премиера. Вече не влияе и на Цветанов.

Сега заместник-председателят на ГЕРБ вижда завера на прореформаторски настроения председател на Върховния касационен съд Лозан Панов зад делата срещу него. Нищо, че делата срещу Цветанов бяха заведени, когато Панов беше административен съдия. Нищо, че когато Панов дойде на власт във ВКС, Цветанов всъщност започна да си печели делата.

Публично известните факти около катарзиса на Цветанов еднозначно насочват, че това неговото няма как да е катарзис или амнезия. Остават възможностите за плитката паница и за задкулисните интереси. Второто несъмнено обяснява защо бе и ще бъде опрасквана съдебната реформа, а тая работа с обществените поръчки май е само за пред хората.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари