Ветровете и сушата засилват пожарите в Калифорния

Жертвите на огнената стихия са шест, десетки хиляди са евакуирани

Ветровете и сушата  засилват пожарите в Калифорния

Около 12 000 пожарникари се борят с пожарите в Калифорния, отнели живота на поне шест души. Ветровете и сухото време обаче спомогнаха за разрастването на огнищата, които на моменти са неконтролируеми, предаде Франс прес.

"Условията в района на пожара "Кар" край Рединг, Калифорния, ще продължат да са благоприятни за бързо разпространение на" стихията, посочи вчера Националната метеорологична служба.
 
Службата за пожарна безопасност в окръг Шаста, където вилнее пожарът от 23 юли, обясни в "Туитър", че "непостоянните ветрове и атмосферните условия, в частност горещината и сушата, доведоха до разрастване на пожара миналата нощ".
 
Стихията отне живота на двама пожарникари в четвъртък, а вчера беше съобщено, че негова жертва са станали 70-годишна жена и двете ѝ правнучета. Тялото на шестата жертва бе намерено в изгоряла къща край Рединг, съобщи шерифът на Шаста Том Босенко на брифинг, предаде ДПА.
 
Все още има седем души в неизвестност. 
 
Огънят е изпепелил 36 хиляди хектара, унищожила е 517 сгради, повредил е още 135 и е овладян само на пет процента. В окръг Шаста са евакуирани 38 000 души. 
 
Президентът Доналд Тръмп подписа в събота указ, с който нарежда на Агенцията за управление на извънредни ситуации да съдейства на властите в общината.
 
Друг пожар, в калифорнийския окръг Мендосино, опустоши над 9800 хектара от петък. Площта му се разрасна бързо и вчера сутринта бе овладян само на 10 процента.
 
Огнеборците съобщиха добри новини за пожара "Фъргюсън" край националния парк "Йосемити". Той е увеличил с площта си в нощта срещу неделя само с 800 хектара и е овладян на 30 процента. От 13 юли той изпепели 21 700 хектара. Един пожарникар загина и седем пострадаха в потушаването му. 
 
Според службата за извънредни ситуации към губернатора на Калифорния, в щата бушуват 17 големи пожара и с тях се борят 12 000 пожарникари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят