Вежди Рашидов: 90% от медиите са в ръцете на един човек

Медийният монопол се създаде на маса преди осем години

Вежди Рашидов: 90% от медиите са в ръцете на един човек

Медиите у нас започнаха да се изживяват като първа власт, не като четвърта. Затова аз самият се изолирам от тях – защото ме плашат. И няма как това да не е така, при положение, че 90% се концентрираха в ръцете на един човек. Ние говорим за монопол в енергетиката, но никой не казва, че свободата на словото е заплашено, защото един човек има монопол над нея.

Такъв коментар направи депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов в четвъртък пред бТВ, провокиран от въпрос за изтекъл в някои медии запис на негов личен разговор, в който той говори за медийния монопол на Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка.

"Те (монополните медии) станаха килъри, те започнаха да стрелят – по неудобните. Тук става въпрос за едно СРС и ако имаше закон, аз щях да ги осъдя – видяхте как Мърдок закри най-тиражирания си вестник заради подслушване”, коментира Рашидов.

Той допълни, че знае кой е дал идеология за закупуване на всички медии. "Е, няма да ви го кажа сега кой е, когато трябва, ще ви го кажа. Знам къде започна този план и как се осъществи в рамките на 8 години. Аз съм възрастен човек, моята биография не почва откакто е роден Делян Пеевски. Недейте да гадаете, нещата стават на една маса, там където много пари се въртят”, заяви още ексминистърът от кабинета "Борисов”.

"Пеевски не е бил роден, когато аз бях едно младо и стройно момче, което ядеше и пиеше. Тогава бях бохемче. Биографията ми не започва с Пеевски", каза Вежди Рашидов.

"Ще съдя медии наред. Личният ми живот е неприкосновен. Никой няма право да ми влиза в леглото. Говоря емоционално, защото не мога да говоря като мазен и дебел шопар", коментира той по повод характерния си цветист език и откровенията, споделени в изтеклия му миналия месец личен разговор с репортери.

Вежди Рашидов настоя за медиен закон, според който "не може само те да имат права, трябва и аз да имам права. Не съм момченце, създадено миналата година и то от крадени пари. Когато аз съм бил млад, красив, прав, здрав, Пеевски още не е бил роден”.

Той смята, че е жертва на определени медии, които нарече "жълти помии" и се зарече да не ги оставя, докато не ги осъди в Страсбург.

Рашидов разкритикува правителството, че не е дало орден "Стара планина" на френския посланик Филип Отие.

"Аз мога да ви донеса целия списък с ордените, които съм раздавал като министър. Това бяха все достойни хора, които ги заслужаваха", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?